Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Med banksterji se obnašaj kot bankster

Deli na:
Med banksterji se obnašaj kot bankster

Rado Pezdir - Foto: Primož Lavre

Čeprav pravih pregonov banksterji niso doživeli, je bila paradržavna NLB roparsko gnezdo in denarna črpalka različnih omrežij.

V sredini maja je na ljubljanski finančni ulici završalo kot že dolgo ne. Na dan je namreč prišla novica, da je Borut Jamnik tik pred tem, da ga ameriški lastniki NKBM imenujejo v nadzorni odbor te banke. Novica, kljub temu da je bila popolnoma spregledana, ni nepomembna, je kmalu doživela zanimivo spremembo teze v smislu, ali bo Jamnik moral odstopiti od katere izmed nadzorniških funkcij, ki jih sicer ima. Bistveno manj se je pri tem spraševalo, zakaj ravno Jamnik in kaj bi taka odločitev Američanov lahko pomenila.

Jamnikovo imenovanje v nadzorni svet NKBM lahko razumemo kot jasno prilagoditev poslovne politike novih lastnikov mariborske banke okoliščinam, v katerih delujejo. Jamnik, daleč najuspešnejši »omreževalec« v slovenskem gospodarstvu, je dejansko kader, ki ga NKBM potrebuje. Če kdo, potem lahko ravno on vzpostavi povezave, pomembne za širitev te banke, in če kdo, prav on lahko z vsemi svojimi povezavami in omrežji Abanko pripelje v naročje NKBM. To je menda popolnoma jasno, zato je celotna ameriška igra zelo smiselna in tudi očitna.

Očitno pa je tudi to, da so se Američani zelo hitro znašli v slovenskem bančno-finančnem svetu. To pa pomeni še nekaj, spopad, ki se v bančno- finančni sivini že dogo bije, očitno dobiva zmagovalca. To ni Matej Narat, to niti približno ni Stojan Nikolić, to bo Borut Jamnik. In dejstvo je, da bomo kmalu priča zadnjemu spopadu. Več indicev je, da bo prvi padel Stojan Nikolić, spomin na prenagljen in nedomišljen napad, ki je bil izveden zoper Jamnika še v času, ko je bil na vrhu Kada, je očitno še zelo živ, in kot se običajno dogaja, bo moral biti konec nepovraten. Čisto za zgled. Glede Narata pa se verjetno obeta večja drama. Naj se pri tem tudi konča.

Ameriška kalkulacija pa napelje še na nekaj drugega, tudi zelo očitnega – kako zelo hitro znajo tuji investitorji prebrati, kje so ključni vozli slovenskega omrežja in kje so skrite najstabilnejše presečne množice med politiko in gospodarstvom. Verjetno je bila prvakinja v tem početju belgijska KBC, nekoč solastnica NLB. Samo pomislite, v tej državi je nedvoumno jasno, čeprav pravih pregonov banksterji niso doživeli, da je bila paradržavna NLB roparsko gnezdo in denarna črpalka različnih omrežij.

Danes je brez vsakega dvoma jasno, da so v NLB skurili nekaj milijard za rente gospodarskih kriminalcev, klasičnih kriminalcev, različnih mafijskih donov in razpečevalcev narkotikov tipa Surčinski klan ali Darko Šarić, ter črnogorskih tihotapcev cigaret. Pri tem ne gre pozabiti, kako odlično so se na NLB izkazali, ko je bilo potrebno prati umazan denar, bodisi od kokaina bodisi za iransko obveščevalno službo.

Jamnikovo imenovanje v nadzorni svet NKBM lahko razumemo kot jasno prilagoditev poslovne politike novih lastnikov mariborske banke okoliščinam, v katerih delujejo. Jamnik, daleč najuspešnejši »omreževalec« v slovenskem gospodarstvu, je dejansko kader, ki ga NKBM potrebuje.

Toda pri vsem tem se pozablja na nekaj pomembnega. Ko so goljufivim Zvonovom »rolali« kredite, je v banki sedela KBC. Ravno tako je KBC bila v upravi in nadzornem svetu, ko so z denarjem zalivali Aktivo Darka Horvata, slovenske gradbince, omogočali odurne menedžerske prevzeme tipa Merkur ali Pivovarna Laško. Belgijci so bili zraven tudi takrat, ko se je igralo igre brez meja z Mercatorjem, in bili so zraven, ko se je zlilo 83 milijonov evrov v Surčinski klan in opralo iransko milijardo evrov.

Če so bile proti slovenskim banksterjem uvedene sicer jalove preiskave, se z Belgijci ni zgodilo prav nič. Modeli so se lepo izpisali iz banke, pobrali evre v svojo culico takrat, ko jih je slovenska vlada izplačala, in odšli brez posledic. Mogoče se lahko sprašujemo, kaj je potrebno danes dati kriminalistom, tožilcem in sodnikom, da je epilog največjega ropa v Sloveniji ostal nepreiskan in brez sankcij, toda absolutno nedojemljivo je, da v kontekstu banskterstva nihče ne omenja belgijskih partnerjev v bančnem kriminalu.

Sam nikakor ne razumem, kdo je aboliral Belgijce in zakaj so ti izven domene kakršnekoli odgovornosti. Bi bilo enako, če bi NLB vstopila v KBC in tam s kriminalno dejavnostjo odrla belgijske davkoplačevalce za nekaj milijard evrov? Bi res Belgijci še izplačali NLB in ji zaželeli srečno pot domov? Je sploh mogoče razumeti, zakaj imajo Belgijci imuniteto? Sedeli so tako v upravi kot v nadzornem svetu, lahko bi ustavili ta banksterski hitri vlak kraje ali pa izstopili iz banke. Nič od tega niso naredili, so torej sostorilci kaznivih dejanj ali niso? So, in kaj zdaj?

Zgodba o KBC, pa tudi Američanih v NKBM, a tudi, ne slepimo se, v Yorku in BAML (banka Merrill Lynch), je izpovedna, če posluješ v kriminalnem okolju in ne v običajnem poslovnem, kjer deluje regulacija, potem pač igraj z omrežji. In imajo prav, ko se sranje zakuha in eksplodira kriminalna kloaka, se oni vedno lahko umaknejo, mi pa ostanemo z vsemi posledicami sami. Tako je, če imate namesto države omrežja, ki vladajo iz sivine.