Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Predvolilna soočenja: Kandidati se izogibajo vprašanjem in ponujajo svojo agendo

Deli na:
Predvolilna soočenja: Kandidati se izogibajo vprašanjem in ponujajo svojo agendo

Foto: Primož Lavre

Kaj me moti na soočenjih, ki naj bi dokončno odločila, kdo bo povzdignjen in kdo pahnjen čez prag parlamenta?

Ko bi umanjkala klasična televizijska soočenja, bi skoraj ne opazili, da poteka volilna kampanja. Če se seveda ne preganjate po kanalih komunikacijskega prometa družbenih medijih. Kot pravijo tisti, ki (pol)poklicno zrejo v televizorje in zapisujejo svoje vtise, je težko najti trenutke, ki bi prekinjali miren potek politične razprave. Novinec Marjan Šarec je med tistimi, ki lahko računajo ali morda upajo na vstop v parlament, še najbolj dolgočasen. Razen pri tistih, ki panično razbirajo vsako njegovo gesto, ki bi jim kaj povedala o njegovi zaroki z Janšo.

A nekaj me vse bolj moti. V bolj ali manj poglobljeni razpravi o naši prihodnosti (s kakšnim izletom med partizane in domobrance, v katerem bi slednje veljalo prepovedati) se vse več kandidatov izogiba vprašanjem in ponuja svojo agendo. Denimo Goran Lukić (Levica), ko je bil v Tarči vprašan o njihovem v programu zapisanem dodatnem obremenjevanju delodajalcev, ki bi želeli svojemu delavcu na visoko produktivnem delovnem mestu plačati 3000 evrov neto. V tem primeru znaša strošek za delodajalca pri nas 6128 na Češkem pa 5676 evrov. Odgovor je kandidat Lukić gladko zavrnil: »Dajmo najprvo govoriti o delavcih na minimalni plači.«

Foto: Primož Lavre

Še drug primer z zadnjega četrtkovega soočenja. Ali bi bančno unijo vlada, če bi bila vaša stranka v njej, podpirala, ali pa bi bil to konec še zadnjega kančka finančne suverenosti? Odgovor Branka Grimsa (SDS): »Ne te volitve in ne volitve v EU ne bodo krojile evropskega proračuna, krojile ga bodo ilegalne migracije, proces radikalne islamizacije Evrope, vprašanje identitete … Zagovarjam politiko: noben migrant pomeni varno Slovenijo. To je politika, ki prinaša tudi prihranek, potem tako ni problem vse, kar se dogaja v EU.« Debata je bila šele čez čas vrnjena k evropskem proračunu in vprašanju, s kom v EU naj se Slovenija povezuje.

To sta le dva primera, da sta kandidata odgovor mimo novinarskega vprašanja speljala na svoj mlin. V slogu Ceterum censeo Carthaginem esse delendam. Sicer pa mislim, da je treba Kartagino uničiti: Sicer pa mislim, da je treba zvišati minimalno plačo. Sicer pa mislim, da politika noben migrant pomeni varno Slovenijo.