Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Zdaj ni čas za ideološke delitve, na leve in desne, epidemija je preveč resna, da bi jo lahko spolitizirali

Deli na:
Zdaj ni čas za ideološke delitve, na leve in desne, epidemija je preveč resna, da bi jo lahko spolitizirali

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja - Foto: Primož Lavre

Nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Epidemija koronavirusa je svet vrgla s tečajev. Zdaj ni več tam daleč na Kitajskem, zdaj je pri nas doma. Nevidni sovražnik se je z bliskovito hitrostjo razširil že skoraj po vsem svetu.

Ne gre več samo za ekonomsko recesijo, ki je že postala dejstvo, vprašanje je samo še, kako globoka bo, zdaj gre za veliko več, v primeru okužbe tudi za vprašanje življenja ali smrti. Virusa ne gre podcenjevati, zadeva je skrajno resna. To ni navadna gripa, tudi smrtnost je večja. Okužba pa lahko doleti vsakogar od nas.

To ni strašenje, ustvarjanje panike, to so žal kruta dejstva. Resnosti razmer se mora zavedati vsak. Pred nami sta najmanj dva težka tedna, ko bo treba epidemijo zajeziti. Pričakovati je, da bodo oblasti ukrepe samo še stopnjevale. Življenje v Sloveniji bo obstalo, podobno kot je v Italiji in drugod po svetu.

Kako (pre)živeti v karanteni, ki je zadnji teden imajo naši zahodni sosedje, si lahko preberete v daljši reportaži v jutrišnji izdaji Reporterja. To prihaja zdaj k nam. Širjenje virusa in rast števila okuženih je očitno moč ustaviti le z najbolj rigoroznimi ukrepi. Podobno, kot so to naredili pri samem viru izbruha na Kitajskem (kar že daje rezultate, saj je število novih okužb začelo upadati), podobno kot že počno v Italiji, ki jim je epidemija zaradi podcenjevanja koronavirusa v prvih tednih ušla izpod nadzora. 

Česa podobnega, čemur smo priča danes, v življenju še nismo doživeli. Pred sto leti je po svetu kosila španska gripa. Pandemija, ki velja za eno najbolj smrtonosnih v človeški zgodovini, je v letu dni (od 1918 do 1919) po nekaterih ocenah pokosila sto milijonov ljudi, okuženih jih je bilo 500 milijonov. Številke pri koronavirusu so na srečo veliko manjše. Do včeraj je bilo po svetu okuženih 157 tisoč ljudi, skoraj 76 tisoč je virus že prebolelo, že skoraj šest tisoč zbolelih jih je umrlo. Od tega največ, dobrih tri tisoč na Kitajskem, kjer se je okužilo več kot 80 tisoč ljudi. Na drugem mestu je Italija, kjer je smrtnost veliko višja – ob 21 tisoč okuženih jih je umrlo 1441.

Koronavirus se hitro širi tudi po Sloveniji in ga bo treba zajeziti, kolikor hitro se le da. Prej kot nam bo to uspelo, bolje bo za nas vse. Nekaj časa bo treba stiskati zobe, omejiti svobodo gibanja, drugače žal ne gre. Zdaj ni čas za ideološke delitve, na leve in desne, s koronavirusom si ne sme nobena vlada nabirati političnih točk. Epidemija je preveč resna, da bi jo lahko spolitizirali. Nič ne bo pomagalo, če bodo eni na druge kazali s prstom in jim očitali, kaj bi lahko naredili, pa niso. Zdaj je potrebno stopiti skupaj, Slovenci to znamo, pred tremi desetletji ob osamosvojitvi države smo to enotnost naroda že dokazali. 

Zdaj ni čas za ideološke delitve, za leve in desne, s koronavirusom si ne sme nobena vlada nabirati političnih točk. Epidemija je preveč resna, da bi jo lahko spolitizirali.

Pri koronavirusu je še vedno kup neznank. To je nova bolezen, za katero ne vemo, kako se bo razvijala, v intervjuju za jutrišnjo izdajo Reporterja pravi infektolog prof. dr. Franc Strle. Po njegovem na res pravo epidemijo ali pandemijo ni nihče pripravljen. Tudi računati na višje temperature v pomladnih mesecih, ki bodo ubile virus, ni povsem gotovo, saj je po svetu do okužb prišlo tudi v predelih, kjer je razmeroma toplo. Znanstveniki pa imajo premalo podatkov o tem, ali pri ljudeh, ki so preboleli virus, ostanejo kakšne dolgotrajne posledice. Podatki pričajo le, da je smrtnost večja pri osebah s kroničnimi boleznimi in v kategoriji starejših oseb.

Kako resne so razmere, so se mnogi pri nas ovedeli šele prejšnji četrtek, po dveh precej dramatičnih tiskovnih konferencah – najprej Šarčeve vlade v odhodu, nato še predsednikov strank nove Janševe koalicije – kar se je v večernih urah že marsikod po Sloveniji pokazalo v dobesedno izropanih trgovinah, ko so si ljudje zaradi negotovosti začeli ustvarjati zaloge hrane. Da je vrag vzel šalo, je postalo jasno še zadnjim nejevernim Tomažem. Priča smo bili začetku družbene psihoze, kot je še ni bilo. Pred očmi so se nam začele vrstiti podobe iz najbolj temačnih filmskih srhljivk, podobe distopične družbe, kjer je v imenu višjih ciljev do skrajnosti omejena posameznikova svoboda. 

V dani krizni situaciji je še dobro, da se je politična kriza, ki jo je sprožil Marjan Šarec z odstopom s premierske funkcije, relativno hitro končala. Da smo konec minulega tedna vendarle dobili novo, popolnoma operativno vlado, pred katero je že takoj na začetku dveletnega mandata največja preizkušnja. Če bi se uresničil drug scenarij, ki si ga je želel Šarec, da bi šli na predčasne volitve, bi bili danes sredi predvolilne kampanje. To bi bila šele katastrofa.