državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje:Prostega prehoda ne bo, zagotavlja Karel Erjavec

Deli na:
Pospravljamo podstrešje:Prostega prehoda ne bo, zagotavlja Karel Erjavec

Foto: ilustracija Lan Seušek

Ozemeljski spor med slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem in nekdanjo alpsko smučarko Špelo Pretnar traja že kar nekaj časa. Ko je že kazalo, da bo o zadevi končno odločeno in da posredovanje varnostnega sveta OZN ne bo potrebno, so se stvari znova zapletle.

Kot je znano si sprti strani v Stari Ljubljani delita hodnik, po katerem dostopata do svojih stanovanj. Se pravi – naj bi dostopala, kajti v resnici se mora Pretnarjeva v svoje stanovanje prebijati mimo pralnega stroja, omare in grelnika, ki jih je na skupni hodnik postavila Erjavčeva hči Ines kot uporabnica že omenjenega Erjavčevega stanovanja.

Zaradi oviranega dostopa je Pretnarjeva vložila tožbo zoper Erjavca, sledni pa je – prepričan, da omenjeni prostor ni hodnik, ampak predsoba njegovega stanovanja – vložil tožbo proti njej. Pretnarjeva je sicer ugovarjala, da gre za edini dostop do njenega stanovanja, kar pa Erjavca ni prepričalo. Predlagal ji je, da si uredi dostop skozi okno, do katerega naj se spušča z Grajskega hriba z rabljeno sedežnico, ki si jo kot bivša smučarka gotovo lahko omisli.

Pretnarjeva mu ni ostala dolžna, temveč mu je zagrozila, da si bo na hodniku še sama uredila ekološki otok za ločevanje odpadkov, kar je Erjavcu močno dvignilo srčni utrip. Njeno grožnjo je ocenil kot žaljivo namigovanje na njegov odstop s položaja ministra za okolje, ki ga je, kot je splošno znano, predsedniku vlade Borutu Pahorju pred leti ponudil zgolj in samo iz čistega usmiljenja.
»Če bo še naprej izzivala, si bom v predsobi uredil kopalnico in fitnes,« je bil odločen Erjavec in dodal, naj bo srečna, ker predsobe ni oddal v najem državi, ki bi jo lahko uporabljala kot garažo za finske patrie, ki jih je kupil, ko je bil še obrambni minister. Pretnarjeva je njegovo izjavo označila za hudomušno in izrazila pričakovanje, da bo arbitražno sodišče odločilo v njeno korist ter ji zagotovilo prost prehod v lastno stanovanje.

Še to: Ko so pred dnevi naši mediji objavili izjavo prvega diplomata v državi, Karla Erjavca o tem, kakšna bo po njegovem mnenju odločitev arbitražnega sodišča o tej zadevi, so mnogi napačno predpostavljali, da govori o določitvi morske meje med Slovenijo in Hrvaško. Tudi na Hrvaškem je bilo razburjenja precejšnje. Brez potrebe. »Gre za odločitev o kopenski meji, v primeru, da bi pralni stroj poplavljal, morda o sladkovodni s primesmi pralnega praška, nikakor pa ne morski,« je diplomatsko zagotovil Erjavec.

Zlata Prinašalka