zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Združeni levaki v ogledalu Branka Grimsa

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Združeni levaki v ogledalu Branka Grimsa

Foto: ilustracija Lan Seušek

Zdaj je končno jasno: Marx se ni motil! Njegova teza, da je družbena nadstavba odvisna od ekonomske baze, je nepreklicno potrjena. To nedvoumno kažejo vmesni rezultati družbenega eksperimenta, s katerim naj bi dokazali, da obstajajo družbe, ki so sposobne preživeti celo uvedbo socializma 21. stoletja. Zanjo si pri nas odkrito prizadeva Združena levica, po tiho pa jo podpira tudi večina preostalih parlamentarnih strank. Ni torej presenetljivo, da je omenjeni poskus potekal prav pred našimi očmi, saj se je naša mlada država nesebično ponudila za poskusnega kunca.

A poglejmo si eksperiment pobližje: Najprej je bilo potrebno razfršolati* ekonomsko bazo, ki jo po Marxu sestavljajo produkcijske sile (to je delovna sila in produkcijska sredstva) in oblika lastnine. Da produkcijska sredstva ne bi prišla v sovražne roke raznih neoliberalcev in drugih izkoriščevalcev, so jih Maksovemu izročilu zveste tranzicijske sile nemudoma proglasile za družinsko srebrnino. Ta pa se je v rokah naših alkimistov pospešeno spreminjala v zarjavelo železo in kosovne odpadke. Vzporedno je potekal tudi proces pretvorbe mezdnih delavcev v podpirance socialne države, kjer beležimo zavidljive rezultate. Še malo pa bo ta osvoboditev dela končana in bomo vsi, razen peščice samostojnih podjetnikov, zvečer, ko je treba večerje, po zgledu Ivana Cankarja kritizirali finančnega ministra, ker bo spet zamujal z najemom posojil …

A nadaljujmo z Marxovo tezo. Ko je sesuvanje ekonomske baze doseglo primeren obseg, se je zgodilo, kar se je moralo zgoditi, v parlament je prišla Združena levica, hkrati pa so v njem bolj brez strahu globoko zadihale tudi Marxu zveste tranzicijske stranke. Kar bo sledilo, boste občutili na lastni koži. A vedite: Ni več daleč čas, ko se bo Republika Slovenija preimenovala v Združeno demokratično republiko socialistov (s kratico ZDRS).

Še to: Oni dan je v Državnem zboru poslanec Branko Grims zbudil hudo ogorčenje, ko je takole opozoril na podobnost med programoma Hitlerjeve NSDAP in naše Združene levice.

Na Grimsovo izvajanje se odločno odzvala Violeta Tomič, rekoč:»Mi v Združeni levici se vedno z dvignjeno pestjo zavzemamo za vrednote NOB in smo proti fašističnemu boju.« S tem je poslanka Violeta Tomić fašistom na nek način seveda priznala status borcev.

Zakaj se dvignjena pest Združene levice v zrcalu kaže kot iztegnjena desnica, pa je seveda drugo vprašanje.

*strokoven izraz za uničiti

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek