nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Za keš spremni! *

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Za keš spremni! *

Foto: ilustracija Lan Seušek

Če je imel premier Miro Cerar pri čem srečno roko, potem lahko gotovo trdimo, da jo je imel pri izbiri finančnega ministra Dušana Mramorja. Ker kaj pa je lepšega od finančnega ministra, ki ga odlikuje stalna pripravljenost na to, da se mu kaj nateče? Denimo v proračun. Ali pa v žep. Odvisno od položaja.

Izkušnje iz stalne pripravljenosti si je Mramor, še preden je postal minister, nabiral kot dekan ekonomske fakultete. Urjenje je bilo ekipno, saj je bilo tedaj na EF v stalni pripravljenosti še petinštirideset njegovih sodelavcev, med njimi tudi sedanja šolska ministrica, tedaj še prodekanja EF Maja Makovec Brenčič. Ker so bili v stalni pripravljenosti vse popoldneve, noči in tudi vse vikende v letu, se nekateri sprašujejo, kateri so bili morebitni neodložljivi opravki, ki cvetu profesorskega zbora EF niso dali spati. Bedasto vprašanje! Vsi, tudi ekonomsko pomanjkljivo izobraženi, poznamo izrek: »Money never sleeps!« Kar pomeni, da človeku vselej lahko kaj kapne na tekoči račun. Najbolje če iz proračuna.

Stalna pripravljenost je tako rekoč stalno žrtvovanje. Zaradi nje velikokrat trpi družinsko življenje. Si predstavljate, kaj vse je morala prestati Mramorjeva žena, ki si je menda na začetku njune zveze stalno pripravljenost soproga čisto drugače predstavljala. Ojoj, kakšna zmota. Izkazalo se je namreč, da cenjeni soprog zaradi te presnete stalne pripravljenosti, kadar njo ravno boli glava (in to se že nekaj časa pogosto dogaja) niti posode ne utegne pomiti.

Ker pa dežurni na ekonomski fakulteti kljub stalni pripravljenosti niso uspeli sproti poloviti vseh denarnih tokov, so jim z veseljem priskočili na pomoč še kolegi devetih drugih fakultet univerze v Ljubljani. Še zlasti so se izkazali na Fakulteti za družbene vede, ker družba je družba, veda je veda … keš je pa keš. Tega se poleg dekana FDV prav dobro zaveda tudi bivši šolski minister Jernej Pikalo, ki je tako pred nastopom ministrovanja, kot tudi po njegovem zaključku zavihal rokave in dvignil stopnjo stalne pripravljenosti. To je seveda vse hvale vredno, ima pa tudi stranske učinke. V javnosti je že slišati predloge, da naj bi bile v sektorju vzgoje in izobraževanja do dodatka za stalno pripravljenost upravičene tudi vzgojiteljice v jaslih. Vsak trenutek se jim namreč lahko kateri od malih varovancev pokaka v hlačke. Pobuda je seveda zgrešena. Razlika je med eno in drugo stalno pripravljenostjo je namreč očitna: Denar ne smrdi. Kakec pač!

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek

* Za gotovino pripravljeni!
** Denar nikoli ne spi.