državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Venera v burki, David v kaftanu

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Venera v burki, David v kaftanu

Foto: ilustracija Lan Seušek

Evropejci se hitro učimo. Zato je bilo slabo leto druženja s spodobnimi častilci Alaha dovolj za spoznanje, da miroljubne prišleke naša nespodobna razuzdanost sili v to, da nas morajo učiti kozjih molitvic. Kako gredo te molitvice, so med prvimi spoznale nemške mladenke med silvestrovanjem v Kölnu, kjer so jim nosilci nove evropske kulture nazorno pokazali, do česa lahko pripelje neskrbno izbrana obleka in uporaba kolonjske vodice, ki vabi k razvratu. Ker pri vzgoji ne sme biti razhajanja, so prišlekom pritrdile tudi nemške oblasti in priporočile dekletom, naj se v bodoče ogrinjajo s šotori. Še bolje pa je, če ostanejo doma.

Plavanje v bazenih mladim in manj mladim Nemkam zaenkrat še ni prepovedano, saj oblasti računajo, da bodo tečaji pravilnega obnašanja do žensk v javnih kopališčih, ki so jih pripravili za prišleke z Orienta, rodili pričakovane učinke. Teoretični del usposabljanja se po poročanju medijev prav zdaj zaključuje, kako bodo kopalci pridobljeno znanje pokazali v praksi, pa ostaja odprto vprašanje.

Da se zavedajo novih pravil spodobnosti, pa so prejšnji teden dokazali tudi odgovorni v Rimu. V pričakovanju obiska iranskega predsednika Hassana Rouhanija so se gostitelji namreč zbali, da bi se visoki gost utegnil razburiti ob pogledu na brezsramno goloto marmornatih kipov, ki v večnem mestu že stoletja vzbujajo pohujšanje. Zato si jih sklenili zakrili z visokimi panoji. Ukrep, ki je bil izvršen v naglici in je zato začasne narave, je bil deležen tudi nekaterih, resda maloštevilnih, kritik.

Pristojni zato že razmišljajo o tem, kako ravnati v prihodnje. Ena od možnosti je, da bi poklicali na pomoč pripadnike ISIS-a, ki so se že izkazali pri uničevanju starodavnih svetišč in samostanov na bližnjem vzhodu in v severni Afriki in ki bi jim ob pogledu na pregrešno nagoto gotovo otrdelo kladivo v roki. Nekaj manj radikalna možnost je sprejetje zakona, ki bi določal, da je treba akte (kipe in druge upodobitve golih teles), ki s svojo nespodobnostjo raz-burkajo domišljijo, za-burkati v burke in druga orientalska oblačila. Nespoštovanje tega predpisa bi se kaznovalo z denarno kaznijo, uničenjem predmeta, v najhujših primerih pa tudi z usmrtitvijo odgovorne osebe. Lahko pa bi tudi združili prijetno s koristnim in spornim eksponatom poiskali uporabno vrednost tako, da bi jih spremenili v obešalnike za primerke visoke mode, ki prav ta čas osvaja Rim, Pariz in druge evropske prestolnice. Je lahko kaj lepšega kot Venera v burki, Michelangelov David v kaftanu ali Rodinov Mislec pokrit z belim ogrinjalom, kakršnega nosijo beduini.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek