zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Ustanovljen urad za ločevanje sovražnega govora od tistega, ki to ni

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Ustanovljen urad za ločevanje sovražnega govora od tistega, ki to ni

Foto: ilustracija Lan Seušek

Vlada včeraj na nujni seji ustanovila Urad za ločevanje sovražnega govora od tistega, ki to ni. Odločanje o tem, kdaj je govor sovražen in kdaj ne, je namreč strokovno in politično izjemno zahtevno, zato je prav, da ga zaupamo skrbno izbranim kadrom. Ker je nuja prav zares huda, so se na uradu takoj lotili dela. V nadaljevanju objavljamo prvih nekaj primerov, ki so jih doslej obravnavali.

PRIMER SMRAD

Vprašanje: Oni dan mi je pot prekrižal dihur. V trenutku neprištevnosti sem sam pri sebi zamomljal: »Joj, kako pa ti smrdiš!« Kaj menite, je to že sovražni govor?
Odgovor: Še dobro, da vas ni kdo slišal, kajti brez dvoma je šlo za sovražni govor. Dejstvo, da dihur smrdi je namreč osebna okoliščina, vaša omemba te okoliščine pa je za dihurja žaljiva in ponižujoča. Če se res ne morete upreti potrebi, da od časa do časa komu zabrusite, da je smrdljivec, počakajte, da pride na oblast opcija, katere ministre je dovoljeno opljuvati ob petkih in svetkih, še prav posebej pa ob kulturnih praznikih.

PRIMER ZAPLANKANE ŽIVALI

Vprašanje: Zanima me ali je dopustno, da javna oseba javno izjavi, da so pripadniki nekega naroda zaplankane živali? Ali gre morebiti ta sovražni govor?
Odgovor: To seveda ni dopustno. Taka izjava je za vsak narod žaljiva in tudi resnici ne ustreza. Poudariti pa moramo, da ena izjema vendarle obstaja. To je slovenski narod. O njem vemo, da je prav zares zaplankan. Spomnimo se TV serije Čez planke, kakor so na nacionalni televiziji poimenovali niz oddaj o narodih in ljudstvih, ki za razliko od nas pač ne živijo za plankami.

PRIMER NARODNI IZDAJALCI

Vprašanje: Kdor je minuli četrtek spremljal razpravo o podelitvi izjemnih pooblastil vojski pri varovanju državne meje, ni mogel spregledati, da so se zagovorniki in nasprotniki predloga zelo razvneli. Opazil sem, kako je neka sumljiva oseba ob tem tvitnila: »Vse bolj se mi zdi, da imajo na tretjem programu TVS narodni izdajalci pravkar svoj pokaži kaj znaš?« Kam jo lahko prijavim?
Odgovor: Stvar ni tako preprosta. Oseba na tviterju namreč ni razkrila, kateri strani razpravljavcev očita narodno izdajstvo. Če je opazka letala na trdobučne militantne janšiste, potem je ugotovitev povsem na mestu in na prijavo raje pozabite. Če pa je imela v mislih poslance koalicije in njej naklonjenih opozicijskih strank, potem je prijava vsekakor potrebna. Javnomnenjska podpora vladi namreč jasno kaže, da gre za ranljivo skupino, ki potrebuje posebno varstvo. Zadregi z ugotavljanjem, na katero politično opcijo je v resnici letel očitek o narodnem izdajstvu, pa se bo najlaže izogniti, če bi se vladna stran v omenjenem tvitu kar sama prepoznala.
 
Zlata Prinašalka
 
Avtor karikature: Lan Seušek