stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Tovariš Miha in tovarišica Violeta sta se vrnila z izleta

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Tovariš Miha in tovarišica Violeta sta se vrnila z izleta

Foto: ilustracija Lan Seušek

»Predsednik republike tovariš Tito je prejšnji teden z ladjo Galeb (in soprogo Jovanko) odpotoval na obisk prijateljske neuvrščene Venezuele, kamor je ponesel velike simpatije, ki jih naši narodi in narodnosti gojijo do bratskega venezuelskega naroda, ki v Latinski Ameriki gradi svoje lepše življenje. V tem velikem in pomembnem zgodovinskem poslanstvu smo vsi z našim najdražjim predsednikom, zato Galeba in njegove potnike spremlja naša misel: Srečno pot!«. Tako nekako so davnega leta 1976, ko je bilo vse mnogo boljše kot je danes, naši mediji poročali o enem od številnih Titovih popotovanj.

Zgolj nemarnemu odnosu današnjih sredstev obveščanja se moramo zahvaliti, da javnost ni izvedela domala ničesar o tem, da je ugledni poslanec avantgardne Združene levice, tovariš Miha Kordiš, sredi veselega decembra v spremstvu tovarišice Violete Tomić odpotoval na prijateljski obisk Venezuele, dežele neslutenih možnosti in vsakršnega blagostanja, kjer se police v trgovinah šibijo pod težo praznega prostora in kjer je vlada z uvedbo bonov uspešno racionalizirala porabo toaletnega papirja. Tovariš Kordiš razmer v deželi, ki sta jo obiskala s tovarišico Violeto, ni mogel prehvaliti: »Vtisi so zelo spodbudni, zlasti v barriosih, ki so kot denimo favele v Braziliji. Vidi se, da se ljudje organizirajo, da so vpeti v vsakodnevno odločanje, da gre za neko participativno demokracijo. To je najbolj demokratična skupnost, ki sem jih imel priložnost videti. In ta sistem deluje!« Idilično življenje v barriosih morda malo kvari edino pomanjkanje pitne vode in dejstvo, da se v majhnih sobicah tesno stisnjenih koč gnete ogromno ljudi. A to je za participativno demokracijo lahko tudi prednost. Ljudje se hitreje zmenijo. Dodajmo, da je bil obisk deloma študijske narave saj sta oba tovariša želela proučiti, kaj bi bilo treba storiti, da bi tudi v Sloveniji delavski razred zadihal s polnimi pljuči.

Ko je slovenska javnost končno vendarle izvedela nekaj malega o tem izletu, je nekatere presenetilo, da sta tovariš Miha in tovarišica Violeta – ki sta sicer za pripadnike delavskega razreda pripravljena vsak trenutek sleči hlače z riti – potovala z venezuelskim predsedniškim letalom in na stroške venezuelskih davkoplačevalcev. »Za potovanje sva se odločila v zadnjem trenutku, zato nama ni uspelo, da bi si zagotovila vožnjo s Titovim modrim vlakom oziroma z njegovim Galebom,« je odločitev za letalo pojasnil tovariš Miha. Tovarišica Violeta pa je skromno dodala: »Za radodarnost venezuelskih davkoplačevalcev pa sva se več kot primerno oddolžila z nekaj rolicami Palome.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek