Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Slaba banka – ćele banka*

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Slaba banka – ćele banka*

Foto: ilustracija Lan Seušek

»Žal ne moremo biti povsem zadovoljni,« je potožil prvi pomočnik glavnega rablja, Dejan Židan, ko je natikal na kol odrezano glavo odstavljenega predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga. »Ob tako počasnem tempu Ćele banka*, še dolgo ne bo imela prave podobe. Če bi bilo po moje, bi takoj zaklali celotno upravo in bi lahko že v kratkem vzidali pet ali šest lobanjic …«

»Ne sekiraj se, Dejan, bo pač malo dlje trajalo. Itak gre vse v rok za penzijo!« ga je tolažil drugi pomočnik Karel Erjavec, ki se je ravno ubadal nameščanjem Torbjörna Månssona na mesto, od koder bo zbujal strah kot dobro vidno opozorilo nespametnim tujcem, ki bi se domišljali, da smejo nekaznovano blokirati bankomate skrite elite. »Ne pozabi, da bo ob pogledu na ta dva vsakdo pomislil na to, da ne bi hotel biti tretji …« je hladnokrvno razpredal Karel v smislu 'kdor z dvema ni zadovoljen, preostalih tudi vreden ni'.

Vprašanje pa je, kako se bo na minimalen izplen odzvala pred ekrani sedeča domača civilna družba, ki je teden pred dvojno eksekucijo preživljala v ekstazi ob misli na nezaslišane zaslužke gostujočih nadzornikov, zaradi katerih imajo naše medicinske sestre take odurno majhne plače. Da o tem, kdo vse zato strada, sploh ne govorimo. No, resnici na ljubo so zaslužki nadzornikov vsaj trikrat manjši kot denimo zaslužki Draga Kosa, ampak saj veste, da tisto kar pokljuvajo domače rdeče ptice, lažje prebolimo. Skoraj bi rekli, da je nekako še zmeraj 'naše', čeprav nimamo od tega nič več, kot v socializmu od družbene lastnine.

Še to: Nekatere je presenetila slovenska 571. (z besedo: petsto enainsedemdeseta) sila, ki je ves teden nabijala o nezaslišano visokih plačah vodstva DUTB in s tem dvigovala pritisk v javnosti. Dan po eksekuciji pa je v medijih odmevalo vprašanje, kako neki se je moglo to obglavljenje zgoditi. Je to dokaz šizofrenosti naše medijske scene? Nikakor ne. Mar ni logično, da so si poskusili oprati zaradi medijskega umora krvave roke.

*čele banka – banka iz lobanj, analogno ćele kula (turško Kelle Kule: stolp iz lobanj). Stolp so zgradili Turki in vanj kot opomin vzidali lobanje neposlušnih.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek