državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Skrivnostne žrtve Toneta Krkoviča

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Skrivnostne žrtve Toneta Krkoviča

Foto: ilustracija Lan Seušek

Ni mogoče trditi, da se slovensko krivosodje iz afere Patria ni ničesar naučilo. Če drugega ne je zdaj jasno, da je na osnovi 'neznanega dne, neznano kje' težko napisati trdno stoječo obtožnico, ki bi ne bila v nevarnosti, da pade po stopnicah ustavnega sodišča. Tega se zavedajo tudi 'Pošteni državljani Slovenije' – če niste eden od njih, to najbrž pomeni, da ste nepošteni – ki so spisali anonimno prijavo zoper nekdanjega načelnika manevrske strukture narodne zaščite in poveljnika specialne brigade Moris v času vojne za Slovenijo, Toneta Krkoviča.

Prav tega Krkoviča – v procesu Patria se mu je zaradi majave obtožnice uspelo izmakniti roki krivice – zdaj obtožujejo, da so se na njegovem domu na Dolenjskem, v današnji gostilni Pri grofu (se pravi na znanem kraju), v času po osamosvojitvi (se pravi v točno določenem, četrt stoletja trajajočem, obdobju) dogajala mučenja in celo likvidacije. Kdo je bil mučen in kdo likvidiran, anonimka ne navaja, saj 'Pošteni državljani Slovenije' o tem niso uspeli pridobiti podatkov. To seveda ni nič hudega, saj pregovor pravi: »Greh se pove, žrtev pa ne.« Izjema so seveda likvidacije izvršene po drugi svetovni vojni, za katere velja načelo, da je treba zamolčati tako greh kot žrtve. V primeru odkritja slabo zagrebenih kosti pa je bolj kot o vsem drugem treba molčati o krivcih.

A pustimo zdaj to in se posvetimo mučenju in likvidacijam, ki jih 'Pošteni državljani Slovenije' očitajo Tonetu Krkoviču. Način mučenja in likvidacij je zaenkrat še neugotovljen. Iz neuradnih virov pa smo izvedeli, da je Tone Krkovič večino žrtev mučil z 'dajanjem obljube navijanja ušes'. V kar nekaj primerih pa je obljubo menda tudi izpolnil, saj so v okolici njegovega doma na Dolenjskem opazili večje število dolgouhcev. Glede likvidacij pa je zaenkrat še veliko nejasnosti, čeprav menda obstajajo priče, ki trdijo, da so v gostilni Pri grofu pogosto (največkrat ob sobotah in nedeljah) na lastne oči videli ogromne kupe kosti, ki jim na Dolenjskem pravijo 'kurji britof'.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek