cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: S kakšnim darilom bo Miro Cerar razveselil papeža Frančiška?

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: S kakšnim darilom bo Miro Cerar razveselil papeža Frančiška?

Foto: ilustracija Lan Seušek

Mediji so obširno poročali o tem, kako se je kubanski voditelj Raúl Castro na povratku iz Moskve – tam se je bil udeležil vojaške parade – spotoma oglasil še v Vatikanu, kjer ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek. Morda je bil prav to razlog, da se je sklenil v Rim podvizati tudi slovenski premier Miro Cerar, saj ni hotel tvegati, da bi ga z obiskom pri papežu prehitel še severnokorejski voditelj Kim Jong Un ali kak drug nevaren konkurent.

Obisk je načrtovan za konec maja, saj maj že po tradiciji velja za mesec, ko slovenski premieri oziroma premierke romajo k svetemu očetu. Pred dvema letoma se je pri papežu Frančišku prav tako v maju oglasila takratna premierka Alenka Bratušek. Obisk jo je navdal s tolikšno domačnostjo, da je papežu čez čas poslala rožnato pisemce, v katerih je se potožila čez slovenske škofe, ki da se s komentiranjem zadeve Patria nedopustno vmešavajo v delovanje pravosodne veje oblasti. Kam je Frančišek pisanje založil, ni znano, vsekakor pa ni imelo želenega učinka, saj v slovenske škofe ni udarila strela z jasnega. Prav nasprotno – zabliskalo se je z ustavnega sodišča in to tako, da so popolnoma pogorele vse sodbe v zadevi Patria.

Zdaj se, kot rečeno, na obisk k papežu Frančišku odpravlja aktualni slovenski premier Miro Cerar, ki mora seveda še pred odhodom proučiti nekatera odprta vprašanja in se po skrbnem premisleku odločiti, kako in kaj in če sploh. Slovensko javnost (in vatikanski protokol) zelo zanima ali bo Cerarja na poti spremljala tudi potencialna soproga Vesna. Potencialna zato, ker premier zaradi obilice drugih državniških opravil, še ni utegnil sprejeti odločitve o morebitni poroki z njo, ki so jo kak mesec nazaj napovedovali nekateri mediji. Ali bo gospa odpotovala z njim v Rim, pa se bo Miro Cerar odločil takoj po tem, ko bo razrešil zadrego glede protokolarnega darila, ki ga bo ob prililožnosti obiska izročil papežu Frančišku. Izvedeli smo, da trenutno okleva med mavrično izdajo Družinskega zakonika in luksuzno izdajo Zakona o okolju prijaznem skladiščenju posmrtnih ostankov.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek