zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: S Cerarjem pod odejo

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: S Cerarjem pod odejo

Z nekoliko zamude je javnost izvedela, da se je vlada Mira Cerarja že decembra lani odločila ukiniti dobesedne zapise razprav, ki potekajo na sejah vlade. V prihodnje se namreč želi izogniti zadregam, kot je bila tista, ko je novinar Denis Oštir zahteval objavo magnetograma sporne seje, na kateri je Alenka Bratušek najprej predlagala samo sebe za evropsko komisarko, nato pa tudi sama odločala o svoji kandidaturi.

Odločitev je sprožila precej kritik na račun domnevne netransparentnosti dela vlade, kar so kritiki utemeljevali tudi s tem, da ministrski predsednik javnosti sploh ni obvestil o ukinitvi magnetogramov. To je seveda ni res, saj je Miro Cerar posebej za to priložnost sklical tajno tiskovno konferenco, na kateri je zadevo podrobno razložil takole:

»Vlada je na današnji seji sprejela sklep o ukinitvi dobesednih zapisov svojih sej, s čimer je sledila tradicionalni diskretnosti največje vladne stranke. Javnosti je dobro znano, da je slednja pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami nastala iz ilegalnega Tajnega društva SMC, čigar pripadniki so delovali skrajno konspirativno in se vse do objave volilnih rezultatov v javnosti tako rekoč niso razkrili. To je bil tudi osnovni razlog njihovega uspeha na volitvah.

Po izvolitvi njihova popolna anonimnost žal ni bila več mogoča, a stranka je storila vse, da se njeni poslanci v javnosti ne bi preveč razgalili. To je tudi razlog, da v državnem zboru nikoli ne razkrivajo svojih morebitnih razmišljanj, temveč se v razpravo vključujejo zgolj in samo takrat, ko jo vnaprej pripravljeno berejo z lista.

Na podoben način se trudimo zaščititi tudi kredibilnost in digniteto svojih ministrov, ki po sejah vlade načeloma ne smejo komunicirati z novinarji. Kar se tega tiče, bi gotovo dosegli še boljše rezultate, če nas pri tem ne bi ovirala neposlušnost nekaterih ministrov iz kvote koalicijskih partneric ( zlasti Karla Erjavca in Dejana Židana), ki se večkrat samovoljno izpostavljajo vprašanjem novinarjev.

Iz vsega navedenega je razvidno, da ostaja SMC, ki je kot rečeno nastala iz Tajnega društva, zvesta svojim načelom, ki so jo pripeljala do volilne zmage in ji zagotavljajo ohranitev oblasti.

Hvala lepa za pozornost! Dodatna vprašanja novinarjev tokrat niso predvidena, ker nimam pripravljenih listkov z zapisanimi odgovori.«

To kar ste prebrali, je dobesedni zapis izjave, ki jo je zbranim predstavnikom tajne sedme sile ne tajni tiskovni konferenci o transparentnosti delovanja njegove vlade prebral premier Miro Cerar. Originalni listič z besedilom – ki ga je podpisani Zlati Prinašalki uspelo pridobiti tik, preden ga bi Cerar zaradi zaščite tajnosti, zmečkal v kroglico in pogoltnil – hranimo na podstrešju.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek