zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Prijem Haradinaj ali kako povečati število nočitev

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Prijem Haradinaj ali kako povečati število nočitev

Foto: ilustracija Lan Seušek

Začenja se glavna turistična sezona in z njo vsakoletna mantra o tem, kako je Slovenija vsem svojim turističnim biserom navkljub, za tuje turiste bolj ali manj tranzitna država. Le malokdo se odloči pri nas preživeti več dni. In to nas skrbi. Med tradicionalnimi ukrepi, s katerimi skušamo turiste zadržati v naši lepi deželi, so se doslej najbolj obnesli zastoji na avtocestah, na katerih dela načrtno potekajo v glavni sezoni. Vendar to kljub vloženim naporom ni prineslo želenega učinka.

Odgovornim ni preostalo drugega, kot da poskusijo z novimi prijemi. Idejo za enega od njih – po prvoprijetem je dobil ime 'prijem Haradinaj' – se je porodila kot spontan odgovor na žaljivo obnašanje potnikov, ki prihajajo k nam z letali. Kot da bi ne bilo dovolj, da se po naših cestah valijo trume motoriziranih turistov z edinim ciljem – priti na Hrvaško, se tudi med potniki, ki pristajajo na letališču Jožete Pučnika, najdejo ignoranti, ki se požvižgajo na naša turistična prizadevanja.

Tudi že omenjeni Ramush Haradinaj, nekdanji kosovski premier, se sploh ni zmenil za moto turistične sezone, ki se v Moji deželi letos glasi: „Kdor enkrat pride, več ne odide.“ Še huje, sploh mu ni prišlo na misel, da bi geslo razumel dobesedno, temveč je nameraval pot takoj nadaljevati proti Kosovu.

„Jok, brate, odpade, če ga niso zadržale lepote Sloveniji ga bomo pa mi“ so bili odločni slovenski policisti. Prijeli so ga in s tem preprečili uresničitev žaljive namere. Odvzeli so mu tudi diplomatski potni list in odvedli pred sodnika. Ta je zlikovca sicer izpustil na prostost, vendar šele potem ko je ta obljubil, da bo do nadaljnjega ostal v Sloveniji in bo s tem prispeval k povečanju števila nočitev in bogatejši turistični žetvi.

Žal se je zadeva zapletla. Čeprav je bil razlog za zadržanje Haradinaja turistične narave, le ta zdaj širi govorice, da je bil prijet na osnovi srbske tiralice iz leta 2004, ki že dolgo ne velja več, saj je bil v Haagu oproščen vseh obtožb. Prepričan je, da pri nas še 'vedno gojimo nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji oziroma živimo v ljubezenski navezi z Beogradom'. Dodal je, da je s svojim diplomatskim potnim listom lahko prišel v več kot petdeset držav, le v Slovenijo ne.

Kar seveda ni res. Prišel je lahko, le odšel ne bo zlepa. Vsaj upali smo tako. Vendar se je slovensko zunanje ministrstvo po prejemu protestne note kosovske vlade pokesalo, Haradinaju vrnilo potni list in s tem ogrozilo naša turistična prizadevanja.

Zlata Prinašalka