zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Ni res, da Špela Kučan ne zna šteti do pet!

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Ni res, da Špela Kučan ne zna šteti do pet!

Foto: ilustracija Lan Seušek

Precej časa je že minilo od tistega usodnega dne, ko so v podjetju Plinovodi, d. o. o. zaposlili hčer Janeza Janše, Niko Janša. Njena škandalozna zaposlitev na vodstvenem delovnem mestu pripravnice-začetnice je v slovenskem medijskem prostoru upravičeno povzročila pravi vihar saj je šlo za nepotizem brez primere. Za potomce politikov neprave barve pri nas namreč velja poseben, v tajnem uradnem listu objavljen zakon, po katerem morajo ostati brez zaposlitve do konca svojih dni. Če se pišejo Janša, pa še kak dan več.

To pa če zdaleč ne pomeni, da bi bilo treba z istimi vatli meriti tudi potomce politikov prave barve, kakor te dni zahtevajo nekateri neuravnovešeni posamezniki, ki jim gre v nos nedavna zaposlitev hčere Milana Kučana, Špela Kučan. Primera se, kakor bo razvidno v nadaljevanju, razlikujeta kot noč in dan:

Prvič: Milan Kučan je Milan Kučan. Janez Janša pa je Janez Janša. Tega menda ni treba posebej razlagati.

Drugič: Nika Janša se je zaposlila kot pripravnica-začetnica v podjetju Plinovodi, d. o. o., kar pomeni, da neprenehoma ogroža življenja nas vseh, saj lahko vsak trenutek povzroči plinsko eksplozijo neslutenih razsežnosti. Špela Kučan pa je dobila skromno službico ekonomske svetovalke na stalnem predstavništvu Slovenije pri ženevskem uradu Združenih narodov. Torej gre tako rekoč za karitativno poslanstvo. Še posebej zdaj, ko se zna zgoditi, da se bo Danilo Türk kdaj mudil v Ženevi na promocijskem obisku in mu bo gotovo v tolažbo, če bo lahko računal, da ima v tem velikem tujem mestu vsaj nekoga, ki se mu bo spodbudno nasmehnil.

Tretjič: Časopisi o razlogih za neprimernost zaposlitve Nike Janša niso posebej poročali, vendar ni dvoma, da ji je za pripravnico-začetnico manjkalo najmanj sto let delovnih izkušenj. Špela Kučan pa je več kot primerna izbira za mesto ekonomske svetovalke, saj je po izobrazbi profesorica španskega jezika. Zato kar takoj dodajmo, da so natolcevanja, kako Špela Kučan, kar se ekonomije tiče, ne zna šteti do pet, zlonamerna, hudobna in v vseh pogledih zavržna. Seveda zna šteti do pet. In to celo po špansko. »Uno, dos , tres, cuatro ... y verde , que te quiero verde …«*

Posebno razkritje: Gospodarski minister Zdravko Počivalšek odločno zanika, da je Špelo Kučan izbral, ker je hči Milana Kučana. Prvič: Sploh ni vedel, da se gospodična piše Kučan. Drugič: Milana Kučana ne pozna niti ne ve, kdo bi to utegnil biti. Tretjič: Slišal pa je za Štefko Kučan, vendar ni čisto prepričan ali gre za sorodnico Borisa Štefaneca ali ne.

* »Ena, dva, tri, štiri … in zeleno, ki te hočem zeleno …«
 
Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek