franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Ne skruni imena JJ!

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Ne skruni imena JJ!

Foto: ilustracija Lan Seušek

Upokojeni predsednik države Milan Kučan ima izjemno spoštljiv odnos do vodje opozicije Janeza Janše, saj si očitno ne upa po nemarnem omeniti njegovega imena. V tri četrturnem televizijskem pogovoru ga je dosledno poimenoval 'človek, ki ga omenjate' (posnetek 1 – Milan Kučan o človeku brez imena), kar je znak strahospoštovanja, ki ga ne premorejo niti najbolj predani verniki vodje opozicije.

Najslavnejši murgelski upokojenec s svojim ravnanjem sporoča, da je prišel čas, ko je treba iz 'človeka, ki se ga omenja', končno narediti 'človeka, ki se ga ne omenja'. Starozavezno izročilo komunistične partije in njenih novozaveznih naslednic je na tem področju zelo bogato. Omenimo samo primer Angele Vode, ki je bil članica KPS od leta 1922, a so jo zaradi njenega nasprotovanja paktu Hitler – Stalin izključili, po vojni pa obsodili na Nagodetovem procesu. Ko se ji je konec leta 1952 kazen iztekla, je bila že 'neoseba', ni se mogla zaposliti, ni smela objavljati ali javno nastopati.

Zapisano pa seveda ni dovolj za dokončen izbris neosebe iz javnega spomina. Natančen opis, kako doseči slednje je v učbeniku totalitarizma 1984 podal G. Orwell. Na 'ministrstvu resnice' je treba ustanoviti poseben oddelek za revidiranje vseh obstoječih arhivov tako, da v njih 'neoseba' ni nikjer več omenjana v nobeni povezavi. Dosledno je treba spremeniti tudi vse tiskane in elektronske zapise in tiskane ponovno natisniti brez omembe 'neosebe'. Na srečo murgelskega naročnika so slovenski mediji na tako operacijo več kot zadovoljivo pripravljeni.

Prvak opozicije pa ni edini trn v peti bivšega predsednika. Na živce mu gre dejavnost Odbora 2014. V že omenjenem intervjuju je sicer priznal, da je ena od parol Odbora napol točna in sicer tista, ki pravi: 'Laž in Kučan imata kratke noge.' Priznal je tudi, da ima kratke noge in da je sploh kratek, majhen. (posnetek 1 – Milan Kučan o laži)  Na kak način je omenjena parola na pol netočna pa ni razložil. Morda je misli, da je laž v primerjavi z njim manekenka.

Zlata Prinašalka