državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Najbolj jo pihneta Alenka in Aleksis

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Najbolj jo pihneta Alenka in Aleksis

Foto: ilustracija Lan Seušek

Pred odhodom na zaslužene počitnice so končno znana imena letošnjih dobitnikov prestižnega priznanja Pojoča travica, ki ga za najbolj iskrene izjave, ki so bile v zadnjem letu izrečene v javnosti, podeljuje strokovna žirija pod predsedstvom nesmrtnega barona Karla Friedricha Hieronymusa von Münchhausena. Slovenci se lahko pohvalimo, da naši predstavniki na omenjenem tekmovanju kljub ostri mednarodni konkurenci vselej visoko kotirajo.

Tokrat smo lahko še posebej ponosni, saj je naša predstavnica, Alenka Bratušek, v kategoriji nacionalnih dosežkov v iskrenem govorjenju osvojila zlato Pojočo travico. Stroge žirante je nekdanja premierka in nesojena evropska komisarka osvojila z besedami, ki jih je izrekla, potem ko je izvedela, da je bila proti njej vložena kazenska ovadba. »Če ne bi bila sama udeležena v tem, bi bilo smešno, tako se mi zdi pa žalostno,« je dejala zbranim novinarjem v državnem zboru.

Komentar najbrž ni potreben. Omenimo naj samo to, da bi Bratuškova gotovo zmagala tudi v internacionalni konkurenci, ko bi oči svetovne javnosti ne bile prav ta čas uprte v Grčijo, kjer je premier Aleksis Cipras zbiral parlamentarno podporo za podpis dogovora z upniki, ki naj bi preprečili grški finančni kolaps. Z iskrenostjo, ki je pretresla Evropo, je najpokončnejši in najponosnejši Grk kar naravnost povedal: »V polni meri prevzemam svojo odgovornost, za napake in pomote ter za podpis besedila, v katerega ne verjamem.« Ob popolni odkritosti grškega premiera, si lahko države upnice same izračunajo, kako bo pokončni Grk poskrbel za uresničevanje obvez, v katere še sam ne verjame.

Dodajmo še to: Priznanje Pojoča travica je zelo priljubljeno tudi med mladimi, ki prav te dni veselo trenirajo, da bi morda nekoč posegli po lovoriki. Iz različnih koncev stare celine poročajo, da letos pogosto iskreno prisegajo: »Ata, čeprav sam v to ne verjamem preveč, takoj podpišem, da sem bo bolj pridno učil in da bom redno delal domače naloge. Seveda pod pogojem, da mi podariš skuter, novo tablico in zlato kreditno kartico. Tudi proti mesečni renti ne bi imel ničesar …«

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek