zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Julijana Bizjak Mlakar v spopadu z Perkmandeljcem

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Julijana Bizjak Mlakar v spopadu z Perkmandeljcem

Foto: ilustracija Lan Seušek

Težko je napovedati na kak način se bo razpletal veliki spopad med ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar (JBM) in njenim skrivnostnim nasprotnikom, Perkmandeljcem, ki že več tednov poteka pred očmi slovenske javnosti. O tem, da bo morala zapustiti knapovske vrste, sicer ni nobenega dvoma. Vprašanje je le ali bo na željo nam vsem tako ljubega Karla Erjavca odstopila sama in nas s tem prikrajšala za resničnostni šov, ki bi ob njeni razrešitvi potekal v državnem zboru. Pošteno bi bilo, da vztraja, saj potem ne bo več mogoče trditi, da v času njenega mandata nismo bili deležni prav nobenega kulturnega presežka. A pustimo se presenetiti, kar bo pač bo!

Postavlja pa se vprašanje ali je bilo prav, da smo po padcu strahovlade Janeza Janše ponovno dobili samostojno ministrstvo za kulturo. Spomnili se boste, da je v tistem času super minister Žiga Turk držal svojo smrdljivo roko ne le nad kulturo, temveč tudi nad šolstvom, znanostjo, tehnologijo in telovadbo. Seveda je prav, da mu je to zdaj onemogočeno za vse večne čase, ne bi pa bilo narobe, ko bi za super ministra izbrali kako super primerno osebo, ki bi držala roko nad mavrično-multipluralno-raznolikostjo slovenske kulturniške scene.

Seveda bi prej našteta področja ne zadoščala, kar dokazuje že 'afera Perkmandeljc'. Na status kulturnega spomenika pa čaka še vrsta drugih opuščenih gospodarskih programov. Minister za kulturo bi moral torej nujno skrbeti še za gospodarstvo, rudarstvo in geodezijo. Seveda pa tudi to ne bi bilo dovolj. Spomnimo, kako so avantgardni umetniki že v bivši državi na odru zaklali kokoš, ki predstave ni preživela. Torej dodajmo še kmetijstvo in pogrebno dejavnost.

Potem je tu znameniti projekt Zid objokovanja, ki se je stopil pred očmi davkoplačevalcev in kar kliče po priključitvi ministrstva za okolje, prostor in podnebne spremembe. Seveda ne bi smeli spregledati niti projekta Hibridna družina, ko je mlada slovenska umetnica raziskovala 'emotivno ekonomijo med človekom in psom' tako, da je pasjega mladička javno hranila z lastnim mlekom. Pri tem ji je bil v čustveno oporo odrasel škotski ovčar. Tematika zanesljivo presega pristojnosti ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in zahteva vsaj še priključitev zdravstvenega resorja …

Podobnih primerov je še veliko in skrbnejša analiza bi gotovo pokazala, da v Sloveniji potrebujemo pravzaprav le eno ministrstvo, in sicer super ministrstvo za kulturo, šolstvo, znanost, tehnologijo, telovadbo, gospodarstvo, rudarstvo, geodezijo, kmetijstvo, pogrebno dejavnost, okolje, prostor, podnebne spremembe, delo, družino, socialne zadeve in mentalno zdravje.
 
Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek