zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Jasna Murgel: »Jaz bi rad cigajnar bil …«

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Jasna Murgel: »Jaz bi rad cigajnar bil …«

Foto: ilustracija Lan Seušek

»Jaz bi rad cigajnar bil, pa rdeče kape nimam. Rdečo kapo že dobim, sam statusa še nimam. Ti-drajlala, ti-drajlala …« si poslanka Jasna Murgel dni te popeva malce prirejeno slovensko narodno v želji, da bi opozorila na to, kako nevzdržen je v Sloveniji položaj pripadnikov narodnostnih skupnosti z območja nekdanje Jugoslavije. Zato se zavzema, da bi njihov status uredili z ustavo in to tako kot je tam urejen status Romov.

Pobuda je v določenih krogih sprožila začudenje, saj nekateri ne razumejo, v čem so te skupnosti sploh prikrajšane, ko vendar vemo, da najdemo njihove pripadnike tako med poslanci državnega zbora in ministri kot tudi med župani slovenskih občin. Ampak ravno v tem je problem, je prepričana Murglova. Poslanec ali župan je lahko vsak zamorec kot denimo v Piranu, statusa Roma pa ne pridobiš tako zlahka.

Kaj vse človeku prinaša romski status, je bilo poslanki Jasni Murgelj deloma znano že takrat, ko je še opravljala sodniški poklic, dokončno pa jo je za to idejo navsušila vedeževalka, ki ne želi biti imenovana, ker ji sorodniki še niso 'nabavili' davčne blagajne, je pa priznala, da je Murglovi prerokovala svetlo prihodnost. Ekskluzivno objavljamo zapis vedeževanja:

»No, pa da vidimo, kaj tebe, dušo, zanima? Vidim jaz, ti imaš en veliki problem. Maš službo, da morš dost govorit. Pol se pa matraš, lomiš jezik, da ta kraju te ne zastopijo sploh. Zdej pa tebe zanima, da bi šla na svoje ... No, pa de vidimo, če to gre? Pa mora gret, dušo, pr men vse mora gret! Kdo bi mene kaj prašo, če ne bi grelo. Tu vidim še dva, tri mala problema, a pol pa pride tvoj cajt. Ti boš u roku meseca, meseca i pol, zauzela se za eno ustavno spremembo. Ta prvo bo mal problema, pol bo pa sprejeto in boš ti i tvoji isto kot moji. Ko Romi. I pol ne bo problema ko zdej, ko si lahk sam poslanka, al pa ministrica, al pa predsednica države, al pa sodnica, pol boš lakh pa tud šlogarca. To bo zelo u redu, ker ti si, dušo vidovita. Vidim, da si že dala neke prognoze, neke sodnike, da boš menjala i tako. Sam, dušo, prej ko se bo to uresničilo, ne pozabi na nas sirotinju. Dok si poslanka zrihti, da Romi davčno blagajno ne rabmo met sploh. Ti sam povej, da za nas Rome velja obično, al kak se reče, običajno pravo. Za vas pa bo pol tud, ko boste kot Romi.«

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek