Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Funkcionalne težave ministra Klemenčiča

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Funkcionalne težave ministra Klemenčiča

Foto: ilustracija Lan Seušek

Pravosodni minister Goran Klemenčič je te dni pod velikimi pritiski. Pred njim je nelahka naloga iznajti formulacijo, po kateri bi bil Janez Janša – za katerega po zastaranju zadeve Patria, v kateri mu ni bila dokazana nobena krivda, velja, da pač ni kriv – vendarle nekako kriv. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker je zadeva zastarala. Če ne bi zastarala, bi namreč Janša lahko dokazoval svojo nedolžnost, kar je v pravosodju sicer nadstandard, ki pa bi ga Janši tako Klemenčič, kot njegov šef Miro Carar od srca rada zagotovila.

»Komur krivda ni bila dokazana, je seveda nedolžen,« s stisnjenimi zobmi priznava Klemenčič, »vendar pa …«

Vendar? Kako 'vendar' – pa pojasni kar Cerar, ki opozarja na vprašanje, ki ostaja odprto. To je kajpada vprašanje nedolžnosti oproščenih, ne vprašanje legitimnosti volitev, ki so prav njega, se pravi Cerarja, izstrelile na premierski položaj.

A kot bi to ne bilo dovolj, se mora pravosodni minister ukvarjati še z vprašanjem, ki na las spominja na staro dilemo, koliko angelov lahko pleše na konici igle. Gre za vprašanje, koliko oseb lahko hkrati protestira pred vrati sodišča. Novonastala Skupina kazenska ovadba, ki je v želji, da prehiti tradicionalno zbiranje vztrajnikov Odbora 2014, prijavila shod pred sodiščem, je namreč z ministrstva za pravosodje dobila uradno pojasnilo, da lahko 'takšna zborovanja potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu do sodišča in s tem njegovemu nemotenemu delovanju'.

»Ker smo mi, ministrstvo za pravosodje lastnik stavbe, v kateri domuje vrhovno sodišče v Ljubljani, nismo mogli – to bi bilo protizakonito – dopustiti demonstracij neposredno pred vrati sodišča,« je bil v medijih jasen Klemenčič. Mar to pomeni, da so se vztrajniki Odbora 2014 doslej pred sodiščem zbirali protizakonito? »Nikakor ne,« prepričan Klemenčič, »saj nikoli niso protestirali neposredno pred vrati.«

Vse, ki so se shoda Odbora 2014 kdajkoli udeležili, ali pa dogajanje zgolj spremljali na posnetkih, je ministrov odgovor presenetil, saj kaže na to, da ima omenjeno funkcionalno zemljišče izjemno skromne dimenzije, iz česar sledi, da lahko na javni površini pred sodiščem protestira poljubna množica oseb, vendar le pod pogojem, da se ne naslanjajo na vrata.

In to je seveda v redu.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek