cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Dolžniki vseh dežel, združite se!

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Dolžniki vseh dežel, združite se!

Foto: ilustracija Lan Seušek

Tovariši iz Združene levice so z obžalovanjem in osuplostjo sprejeli novico o umiku Yanisa Varufakisa z evropskega političnega parketa. Še pred tednom dni so z velikim zadovoljstvom spremljali, kako je njegov iztegnjeni sredinec dvigoval potenco, moralo in samozavest Grkov, da so se z odločim 'OXI' uprli kapitalističnim krvosesom, ki so jim desetletja brezobzirno posojali denar, zdaj pa jim dolgov nočejo odpisati in bi jim pred nadaljnjim zadolževanjem radi predpisovali celo nekakšne pogoje.

»V nedeljo veličastna referendumska zmaga, že v ponedeljek pa tak udarec,« je obupano ihtela tovarišica Violeta, ki je bila zaradi odhoda pokončnega Varufakisa še posebej prizadeta, zato si je objokane oči in moker nos brisala kar v zastavo nastajajoče nove internacionale z napisom 'Dolžniki vseh dežel, združite se'. Potolažiti je niso mogla niti zagotovila, da tudi Varufakisov naslednik Evklid Cakalotos v Bruslju ni nosil kravate, kar dokazuje, da je iz istega proletarskega testa kot njegov predhodnik. Saj razumete: Kravata gor ali dol – sredinec je pa le sredinec.

Kako prav je imela se je izkazalo le nekaj dni kasneje, ko je Aleksis Cipras v Bruselj poslal seznam reform, ki so na las podobne tistim, ki so jih Grki na referendumu z odločnim 'OXI' zavrnili. Zlobni jeziki pravijo, da se je to zgodili samo zato, ker si Cipras ni upal tvegati, da bi bilo v prihodnjih dneh na grških bankomatih mogoče dvigniti le še 40 evrov, nato 20 evrov, nazadnje pa Varufakisov sredinec. To seveda ni res, kajti Grki bi še vedno lahko začeli tiskati drahme. Mimogrede – beseda drahma je izpeljana iz starogrškega glagola zgrabiti, vzeti, kar je za ime grške valute več kot ustrezen naziv. Glede na to, da je bil ob zamenjavi valute en evro vreden nekaj več kot 340 drahem, bi Grkom gotovo igralo srce, ko bi na bankomatih lahko dvigovali po deset ali celo dvajset tisočakov.  

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek