nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Dnevno sveže stranke in eliksir večnega mandata

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Dnevno sveže stranke in eliksir večnega mandata

Foto: ilustracija Lan Seušek

Nekateri se boste še spomnili, kako so peki so nekoč vabili kupce z napisom: Dnevno sveže žemlje! To žlahtno tradicijo še danes ohranja Pekarna Murglje, ko vabi volivce k nakupu njenih dnevno svežih strank. Pretekli teden je Bojan Dobovšek&partnerji zamesil testo, ki zdaj počasi vzhaja (pozor: ne sme se prehladiti!), da bo lahko čez čas spekel prav zares novo stranko. Zares nove stranke gredo namreč v Sloveniji v promet kot sveže žemlje. Volivci so po volitvah v njih sicer še vedno doslej našli mišje dreke. A kaj bi tisto! Slovensko volilno telo pač verjame, da bo teh drekov enkrat zmanjkalo in bo zato tudi zares, zares, zares … nova stranka brez njih.

Osel gre enkrat na led, Slovenci pa tolikokrat, kolikokrat želijo Murgle.

Povsem drugačnega podviga pa se ta čas lotevajo v strankah vladne koalicije, kjer si skušajo za vsako ceno zagotoviti podaljšan rok trajanja. Še posebej zagreti so ministri, ki se tako močno oklepajo položaja, da jih z njega ni mogoče odnesti niti s foteljem vred. Posebej dognano metodo, kako se obdržati na položaju kljub poplavi vedno novih strank, ima Karel Erjavec, brez katerega menda ni moč sestaviti nobene slovenske vlade. Ker pa Karel svoje skrivnosti ni pripravljen deliti s kolegi, so ti prisiljeni iskati izvirne pristope.

Tako se je pravosodni minister Goran Klemenčič, ko so v državnem zboru razpravljali o njegovih koruptivnih dejanjih, lotil lupljenja čebule.

To lupljenje čebule je parlamentarno večino poslancev spravilo v jok in zato niso dovolili, da bi se nesrečnega ministra izpostavljalo preiskavi KPK (komisije za preprečevanje korupcije).

Na pragu še večjega odkritja pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki so se ji za njeno (ne)delo že zahvalili tako zdravniki kot bolniki in menda celo mrtvi. Lahko bi rekli, da so se ji že vsi odrekli, če bi še vedno ne stal za njo predsednik vlade Miro Cerar. To ji je vlilo moč in pogum, da je sklenila na funkciji, kjer je nihče ne mara, ostati vsaj dva mandata.

Zna pa se zgoditi, da bosta dva pravzaprav malo. Poznavalci razmer namreč ocenjujejo, da utegnejo znanstveniki po njenem naročilu še pred Milojkino politično smrtjo odkriti eliksir večnega mandata.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek