nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Delali so kot zamorci

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Delali so kot zamorci

Foto: ilustracija Lan Seušek

»Delali smo kot zamorci!!« trdijo prejemniki visokih nakazil, ki so jih ob redno plačanem delu v svojih službah v potu svojega obraza dodatno prislužili premier Miro Cerar, ex ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar, aktualni finančni minister Dušan Mramor in še kdo. »Delal sem popoldne, zvečer, ponoči, ob vikendih, med dopusti …« je zatrdil Miro Cerar, ki je zaradi utrujenosti  očitno pozabil omeniti še delo med državnimi in cerkvenimi prazniki, ki gotovo ni izostalo.

[scald=37:sdl_editor_representation]
Miro Cerar o napornem delu, by urednik

In kakšne sadove je obrodilo Cerarjevo delo? Recimo tisto, ko je spisal pravilnik o mobingu, ki obsega 16 strani, in ga je po ceni 500 € za kos prodal štirinajstim osnovnim šolam? Za pičlih 7000 € davkoplačevalskega denarja se učiteljicam na teh šolah vsaj šikaniranja na delovnem mestu ne bo treba bati, če že ne bodo plačane za ure nudenja učne pomoči otrokom. Kaj je 500 € za tako razkošje! Šole si tak izdatek zdaj, ko ni lačnih otrok, zlahka privoščijo. Kadar namreč ni na oblasti Janez Janša, otroke lakota čudežno mine. In to je dobro, saj nismo več v času komunizma, ko se je vse delilo po potrebah, kot je razložil drugi zaslužni udarnik, Dušan Mramor, ki je glavnino prilivov na transakcijski račun dobil v času, ko je bil minister Ropove vlade.

[scald=38:sdl_editor_representation]
Dušan Mramor o komunizmu, by urednik

Da nismo več v komunizmu, se kaže tudi s tem, da ekstremno težko intelektualno delo, opravljeno v popoldanskem, večernem in nočnem času, ni dovolj cenjeno. Javnost kar pozablja, da nesrečniki, ki ga opravljajo, še spati nimajo kdaj (razen morda med rednim delovnim časom, kar pa je precej neudobno). Zato ni pošteno, da se narod spotika čez te marljive posameznike, še manj pa so dopustni pritiski na vlado, ki tudi obstajajo, kakor opozarja sam premier Cerar.

[scald=39:sdl_editor_representation]
Miro Cerar o pritiskih, by urednik

Da gre res za pritiske na vlado, se strinja celo Igor Lukšič, ki se po koncu svoje politične kariere spet sonči na univerzi. Te dni je namreč na tviterju zapisal: »Vsaka slovenska vlada nekoga zelo moti. Dobrodošli v klubu!« Bo že držalo. Človek govori iz izkušenj. Kar spomnimo se, kako je konec marca 2013, to je kmalu po imenovanju vlade Alenke Bratušek, v kateri je bil šolski minister, ugotovil: »Ključni cilj naše vlade je dosežen! Vlada Janeza Janše je padla!

[scald=41:sdl_editor_representation]
Igor Lukšič o ključnem cilju, by urednik

P. S.: Ob aferi z visokimi zaslužki so nekateri zlobno namigovali, da bi bilo bolje, ko bi se SMC ne preimenovala v Stranko modernega centra, ampak v Stranko murgeljskih cekinov. Predlog je seveda neumesten. Da jim ne gre samo za zaslužke, so v SMC dokazali z razprodajo etike po sistemu: Plačaš eno, dobiš dve.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek