nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Cerar in debela kariera

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Cerar in debela kariera

Foto: ilustracija Lan Seušek

Danilo Türk je posadil kariero. Zrasla je velika, debela, prekrasna. Zdaj jo je potrebno le še spraviti v denar. »Na vrhu svetovne organizacije bi se dalo največ iztržiti,« si je mislil Danilo in namignil žlahti, naj namigne vladi, da ga predlaga v ponudbo. Rečeno storjeno. A kariera je bila velika, debela in v vseh pogledih košata. Marsikaj se je z leti nabralo v Türkovem nahrbtniku. Postalo je očitno, da ga ne lahko spraviti na vrh. Še sreča, da se je našla pri roki SMC, torej stranka Cerarjevih modrcov, ki zna poskrbeti za push upp, kar po naše pomenil potiskanje navzgor.

A ne gre vse kot po maslu. Potiskajo, potiskajo, potisniti ga ne morejo. Pa pokličejo na pomoč koalicijske partnerje. Najprej Karla Erjavca, ki zna s karierami (tudi če se te valjajo v kantah za smeti). Erjavec se nasloni na Cerarja, Cerar na Türka, potiskajo ga potiskajo, potisniti ga ne morejo. Pa pokličejo še Dejana Židana, ki tudi ni brez teže. Židan se nasloni na Erjavca, Erjavec na Cerarja, Cerar na Türka, potiskajo ga, potiskajo, potisniti ga ne morejo.

»Premalo nas je,« ugotovi Cerar in sklene poklicati še vse ostale, da pristopijo. »Vsi ga potisnimo,« zahteva in pristavi: »Ne začenjajmo ob tem nekih bednih političnih spopadov!«

Tudi sam Danilo Türk pozove k podpori vse in vsakogar računajoč, da bodo politične stranke pozabile na medsebojno tekmovalnost in da ljudstvo ne bo ostalo ravnodušno ob njegovi pregovorni prikupnosti, nenadkriljivi duhovitosti, izjemni skromnosti, preprosti plemenitosti, pronicljivi domiselnosti, osupljivi očarljivosti … da o njegovem neprekosljivem šarmu in seksapilnosti sploh ne govorimo.

V človeško toplem in politično ganljivem nagovoru Türk podanikom položi na srce:

Danilo Türk že ve, da je za narodovo dobro dobro, če gre njemu dobro. Pravzaprav je za narod najboljše, če gre njemu še boljše.

Napoved razpleta: Vrsta Türkovih podpornikov se bo daljšala in daljšala in na koncu nepregledne množice se bo Jani Möderndorfer naslonil na Židana, Židan na Erjavca, Erjavec na Cerarja, Cerar na Türka, potiskali ga bodo, potiskali, potisniti ga ne bodo mogli ...

Pa bo zmeraj pronicljivi Danilo Türk predlagal: »Pokličimo miško, naj še ona potiska!«

In poklicali jo bodo. Ona pa bo rekla:

»Drugorazredna porivanja me ne zanimajo!«

Zlata Prinašalka
 
Avtor karikature: Lan Seušek