nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: An-ban-Drejček-vija-Zoki-spoki-ven

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: An-ban-Drejček-vija-Zoki-spoki-ven

Foto: ilustracija Lan Seušek

Veseli december je čas za igro ravbarjev in žandarjev. Igra gre takole: Žandarji, ki se zapodijo po hišnih preiskavah, so poklicni igralci. Ravbarje pa vsakič sproti določi preiskovalni sodnik, oziroma – kar imamo še raje – sodnica. Ta določi tudi, kaj je tisto, kar morajo žandarji iskati. Igro z vsem potrebnim žarom spremljajo mediji, ki na koncu odločajo o tem, kdo si v očeh javnosti zasluži biti kriv in kdo ne.

Sreda je bila kot običajno dan za SDS. Za spremembo v vlogi ravbarja tokrat ni nastopal Janez Janša, ampak njegov strankarski kolega Andrej Šircelj, čigar kriminalno dopisovanje so žandarji iskali na vseh možnih lokacijah. Začeli so na njegovem domu s kahlo, v kateri bi se utegnili nahajati ostanki informirane vode, nadaljevali pa v pisarni državnega zbora in na sedežu stranke SDS, od koder bi po odredbi sodnice lahko odnesli vse nosilce informacij, vključno s strežniki. Najbolj zakrknjeni esdeesovci in njihovi podporniki zato trdijo, da je bil ukrep nesorazmeren s Širclju očitanim dejanjem. To pa seveda ni res, saj sodnica Deša Cener sploh ni upoštevala priporočila odpikanega obrambnega ministra Janka Vebra, ki se je zavzemal za to, da žandarji odnesejo tudi električno napeljavo vključno s podometnimi kabli.
Policisti – nanje se res ne moreš zanesti – pa so nazadnje pobrali le korespondenco. Vseeno se že veselimo branja!

V četrtek je bil dan za uravnoteženje. Zato so prišli na svoj račun zbiralci točk zvestobe ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, za katerega je Svetlana Makarovič nekoč dejala, da morda res kdaj kaj drpne*, vendar kot poštenjak vseeno 'pola sebi, pola šarcu daje'. Zdaj pa se je izkazalo, da je Jankovič še veliko večja poštenjačina kot je mislila Svetlana. Pri poslih, ki jih je naročala (in plačevala) mestna občina Ljubljana, je bil pripravljen sprejeti kvečjemu deset procentov in niti centa več, kar je seveda vse hvale vredno. Ko so se hoteli žandarji o tem prepričati, jim je Jankovič dal na razpolago celo strežnike in bi jih tudi pralni stroj, če bi to zahtevali. Pa niso.

Jankovič jih je zato pohvalil, da so preiskavo vodili izjemno korektno. Le to jim je malo zameril, da so brez potrebe vpletali tudi neko farmacevtko, ki ji je, revici brezposelni, pomagal do službe v zameno za kanček ljubezni. Ni lepo, da so to obešali na veliki zvon ravno pred referendumom. Ker ljubezen je pa le ljubezen in ni prav, da bi bila ku*barija diskriminirana. Vseeno pa Janković malo zameri tudi farmacevtki, saj se je izkazalo, da za viagro, ki jo je prinesla na zmenek, ni vzela računa in je tako zapravila možnost udeležbe na FURS-ovem srečelovu.

Zlata Prinašalka
*drpiti (srbsko) – ukrasti z mirno vestjo (ukrasti, ali sa mirnom savesču)

Avtor karikature: Lan Seušek