Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pospravljamo podstrešje: Alenka ali Miro – kdo bo zmagovalec Luzerijade 2016

Deli na:
Pospravljamo podstrešje: Alenka ali Miro – kdo bo zmagovalec Luzerijade 2016

Foto: ilustracija Lan Seušek

Prejšnji teden se je s spopadom med bivšo premierko Alenko Bratušek in (tako rekoč tudi že bivšim) premierjem Mirom Cerarjem začela letošnja luzerijada slovenske politike. Gre za verbalni mnogoboj, v katerem skušajo tekmovalci drug drugemu dokazati, kdo je večja zguba.

Pred televizijskih kamerami sta se Bratuškova in Cerar pomerila kar v ringu državnega zbora. Oba nasprotnika sta bila na borbo dobro pripravljena. Prva je udarila Bratuškova, za katero se je na trenutke zdelo, da ima v glavi spominsko peno namesto možganov. Že takoj na začetku je bilo jasno, da bo uporabila vsa sredstva …

»Gospod Cerar, v zadnjem letu ste jasno pokazali, zakaj ste želeli oblast v svoje roke … dovolili ste si slovenski narod deliti na male ljudi in tiste bolj posvečene … iz dobro ohlajene pisarne jim žugate, da bodo plačali ceno, ker se ne strinjajo z vašimi odločitvami ... maske so padle, jasno ste pokazali, da ste se za oblast pripravljeni povezati z lobiji in delati v njihovem interesu … tako kot se pod vašo vlado lomasti po slovenskem premoženju se v Sloveniji še ni,« je bivša premierka sekala po aktualnem premieru.

A v drugi rundi se je Cerar zbral in ji ni ostal dolžen: » … naveličan sem že tega, da mi ravno vi, gospa Bratušek, ki ste uničili politično stabilnost države… dopustili, da je vlada potonila zaradi nečednih dogovarjanj … pustili državo v slabi kondiciji … naredili Sloveniji škodo, jo celo osramotili pred mednarodno javnostjo … zdaj pa prav od vas poslušam te očitke; pa ne le danes, vsak dan, po televiziji, kjerkoli se oglašate, stalno kritizirate, ste nejevoljni ...«

Na prvi pogled je bilo videti, kot da Cerar opisuje znake PMS (pred menstrualnega sindroma) bivše premierke, vendar je podrobnejša analiza pokazala, da je šlo v resnici za simptome PVS, kar pomeni pred volilnega sindroma. Torej se je začelo in že uvodni spopad je pokazal, da premoreta Cerar in Bratuškova – kot je to tudi sicer značilno za politike – izjemno sposobnost razkrivanja tujih in prikrivanja lastnik grehov. Tako tudi po tretji, četrti in peti rundi spopad med njima še ni odločen. Ob tem pa imata nasprotnika na voljo še veliko adutov potrebnih za medsebojno diskreditacijo. Zato ni izključeno, da bosta na koncu spopada zmagovalca Luzerijade 2016 kar oba.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek