serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za četrtek, 17. januarja

ženska Petisvet.si

Rak je krik duše, ki vas prosi ...

smeti3 Svet24.si

Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je znašla v srbskem seks ...

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah

Kolumnisti

Mačehe na oblasti

Deli na:
Mačehe na oblasti

Foto: Primož Lavre - Peter Jančič

S sramoto vladajočih, ki nočejo enako plačati učitelja matematika v O. Š. Alojzija Šuštarja samo zato, ker tja hodijo otroci iz pretežno katoliških družin, se je končala decembrska seja DZ.

Kršenje ustave pri financiranju osnovnega šolanja otrok, ki jo je ustavno sodišče ugotovilo pred štirimi leti, so skrili za konec. Odpraviti bi ga morali že pred tremi leti.

Med odzivi pri vladajočih, s katerimi pojasnjujejo, zakaj bi kršili ustavo in še diskriminirati del otrok pri plačilu osnovnega šolanja, mi je najbolj podla igra na strah pred islamom. Razširili so zgodbe, da bi, če bi država enako plača učitelja matematike v O. Š. Alojzija Šuštarja in v O. Š. Ledina, to sprožilo ustanavljanje množice muslimanskih osnovnih šol po državi.

O ustanavljanju osnovnih šol muslimanske skupnosti poslanci ne odločajo, ko odpravljajo diskriminacijo pri financiranju šole, katere lastnik je katoliški zavod.

Neresnica. Za njo je igra na prvinska čustva in je primer sofisticiranega sovražnega govora borcev proti sovražnemu govoru. O ustanavljanju osnovnih šol muslimanske skupnosti poslanci ne odločajo, ko odpravljajo diskriminacijo pri financiranju šole, katere lastnik je katoliški zavod. Ni res. Če muslimanska skupnost želi svojo osnovno šolo, jo lahko ustanovi že po dosedanji ureditvi. Kot jo je katoliški zavod.

Morajo pa izpolniti pogoje, ki jih postavlja država. Trenutno to državo zastopa vlada Marjana Šarca (LMŠ). In če bo minister Jernej Pikalo (SD) po veljavni ureditvi dovolil, da v osnovni šoli, ki jo bo zgradila muslimanska skupnost, izobražujejo najmlajše, ni nobenega razloga, da bi za učitelje tam država dala manj denarja, da bi bil pouk slabši kot v javnih šolah. Teh šol 15-odstotna razlika pri denarju za učitelje tudi ne bo ustavila.

Bodo našli sponzorja iz zalivske države, kot so ga za gradnjo džamije. Kakšne radikalce. Otroci iz katoliških družin teh sponzorjev nimajo. Imajo le mačehe na oblasti, ki ne skrbijo za svoje lastne otroke.

RUBRIKA PARLAMENT V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24