testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Pesek v oči! Kako je tožilec Harij Furlan pred TV kamerami uprizoril spektakularno akcijo prevažanja škatel na sodišče

Deli na:
Pesek v oči! Kako je tožilec Harij Furlan pred TV kamerami uprizoril spektakularno akcijo prevažanja škatel na sodišče

Pred nekaj dnevi smo spremljali, kako so dostavljavci na okrožno sodišče v Ljubljani s kombijem pripeljali številne škatle gradiva, ki je del obtožnice v korupcijski aferi v zdravstvu.

Specializirano državno tožilstvo je obtožilo 15 zdravnikov, vodij lekarn in dobaviteljev, pri čemer so zdravniki in lekarnarki obtoženi prejemanja podkupnine, dobavitelji pa dajanja podkupnin v zameno, da bi lahko še naprej dobavljali svoj preplačani medicinski material javnim zdravstvenih zavodom.

Od spektakularnega obvestila o hišnih preiskavah na 58 naslovih decembra 2013, do vložitve obtožnice, je torej minilo že skoraj pet let, kar je nezaslišano predolga doba. Zdravniki so glede na obtožnico prejemali podkupnine v vrednosti do sto tisoč evrov. Vodja specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harij Furlan je mojster PR-a.

Po petih (!!) letih, ko so na SDT "uspeli" vložiti obtožnico v relativno preprosti zadevi korupcije v zdravstvu, uprizorijo spektakularno akcijo prevažanja škatel dokumentacije na sodišče. In prej pokličejo televizije, naj posnamejo. Človeku gre lahko samo na bruhanje. Za nameček pa so potem sodniki na sodišču začeli vnaprej javno tarnati, da bo zadevo glede na obsežnost »nemogoče končati skladno s pričakovanimi časovnimi standardi reševanja zahtevnejših zadev«. Velja poudariti, da je obtožnica še daleč od pravnomočnosti, kje je šele sojenje...

Naša ugotovitev: prikazovanje ogromnega števila dokumentov, kar naj bi pričalo o izredni obsežnosti in zahtevnosti primera, je navadno norčevanje iz javnosti. Iz zahteve za sodno preiskavo od tožilca SDT Iztoka Krumpaka, s katero razpolagamo pri Reporterju, je razvidno, da gre za navadno klasično dajanje in jemanje provizij. Nobena jedrska fizika.

Zasipanje s papirnatim balastom je očitno v funkciji prepričevanje javnosti, kako zelo se tožilci trudijo za pregon organiziranega kriminala v zdravstvu. Žalostno pa je, da jim mediji sledijo in namesto problematiziranja tožilske neučinkovitosti ter samega Harija Furlana televizije prikazujejo farso prenašanja škatel iz kombija na sodišče.

Foto: TV Slovenija - Zasipanje s papirnatim balastom je očitno v funkciji prepričevanje javnosti, kako zelo se tožilci trudijo za pregon organiziranega kriminala v zdravstvu. Pesek v oči.