sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

jelko-kacin Svet24.si

Kacinovo sporočilo: "Še žal jim bo, da so ...

mandarine Reporter.si

Prodajajo nam nevarno hrano (3.): turške ...

policijska ura, slovenija, ljubljana Svet24.si

Slovenci že več kot štiri mesece pod policijsko...

vojko-flis, ukc-maribor Necenzurirano

Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ...

01_4 Odkrito.si

Poroka z mrtvecem? Ja, tudi to obstaja!

03_Svetlana_Cigoj Njena.si

Plesalka Svetlana Cigoj je drugič noseča

Kolumnisti

O prikrivanju resnice pred javnostjo: (ne)varnost pri prosilcih za azil

Deli na:
O prikrivanju resnice pred javnostjo: (ne)varnost pri prosilcih za azil

Nenad Glücks - Foto: Primož Lavre

Trenutno je zaprtih 11 od 247 prosilcev za azil. Glede na delež to pomeni, kot da bi bilo zaprtih 92 tisoč prebivalcev Slovenije od skupnega števila dobrih dveh milijonov.

Glede vprašanja ilegalnih migrantov smo priče histeriziranju v nekaterih medijih in na družbenih omrežjih, hkrati pa nam skušajo razni kaviar levičarji dopovedati, da so ilegalne migracije kulturna obogatitev, brez katere nam živeti ni. Toda težava niso zgolj lažnive novice o tem, da je Slovenija tik pred invazijo migrantov, pač pa tudi prikrivanje in relativiziranje varnostnih groženj v zvezi z migracijami.

Priča smo izrednemu povečanju števila prehodov ilegalnih migrantov čez južno mejo, pri čemer se povečuje tudi število prošenj za mednarodno zaščito (azil). Lani je za azil v Sloveniji zaprosilo 1476 tujcev, letos 2725, torej skoraj dvakrat več. Žensk je od tega le deset odstotkov.

Seveda policija gotovo še zdaleč ne prestreže vseh ilegalcev, ki tako neovirano nadaljujejo pot proti državam severno in zahodno od nas. Povečuje se tudi število oseb, ki jim je Slovenija podelila azil – sredi letošnjega leta jih je bilo 575, po trenutnih podatkih iz Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov pa ima status begunca ali osebe s subsidiarno zaščito že 641 oseb. Prosilcev za azil je trenutno 247.

Toda glede na statistiko tega urada se je povečalo tudi število tistih prosilcev za azil, ki so v zaporu ali hišnem priporu. Še pred nekaj tedni je bilo takih pet, zdaj jih je 11. Ko sem pred nekaj meseci pisal članek o ilegalnih migrantih, sem med drugim policijo zaprosil za pojasnilo, za katera kazniva dejanja so osumljeni tisti prosilci, ki so v zaporu ali hišnem priporu.

Foto: Primož Lavre - Nenad Glücks

Naprej so odgovorili, da mi teh podatkov ne morejo razkriti, saj gre za varstvo osebnih podatkov. To je seveda neumnost, saj jih nisem spraševal za imena in priimke teh oseb, ampak zgolj za vrsto kaznivih dejanj. Ko sem jih na to opozoril, so mi poslali drugačno razlago. Dejali so, da mi ne morejo odgovoriti, saj v svojih evidencah nimajo podatkov glede na status posameznega tujca. To je še večja neumnost in sprenevedanje.

Očitno je to načrtno prikrivanje, da javnost ne bi izvedela za ta kazniva dejanja. Morda se 11 oseb v zaporu ali hišnem priporu ne sliši veliko, toda gre za 4,5 odstotka od skupaj 247 prosilcev za azil. Če teh 4,5 odstotka prenesemo na celotno prebivalstvo Slovenije – 2.066.880 ljudi, pomeni enako, kot če bi bilo trenutno v zaporu ali hišnem priporu 92 tisoč prebivalcev Slovenije.

Sliši se nekoliko nevarno, mar ne?

Loading...