bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Kolumnisti

Nova politična zvezda

Deli na:
Nova politična zvezda

V petek zvečer je Gregor Virant ustanovil svojo stranko in tako za en dan prehitel Zorana Jankovića. Slednjega levičarski mnenjski voditelji in mediji že nekaj časa favorizirajo kot glavnega človeka na volitvah, s katerim lahko levica obdrži oblast in prepreči vnovičen prihod Janeza Janše na oblast. Toda zadnje ankete so pokazale, da zadeve vendarle niso tako preproste in da bo zelo pomemben akter na volitvah tudi Virant. Ta bi lahko odločal o tem, ali bo premier postal njegov nekdanji šef ali mož njegove sestrične. Zato bo ključno njegovo ravnanje po 4. decembru, ko bodo volilni rezultati znani in ko bo predsednik države Danilo Türk odločal o mandatarju. Kot je dejal, bo zelo dobro premislil, komu bo dal mandat  in da ni nujno, da bo to stranka z največjo podporo volivcev. Z drugimi besedami, storil bo vse, da mandatar ne bi postal Janša. Tudi če bi ta zmagal z visoko razliko, mu zlepa ne bo zaupal mandatarstva, če za seboj ne bo imel podpore večine novoizvoljenih poslancev.


Usoda mandatarstva bo torej večinoma odvisna tudi od strank, ki se bodo uvrstile v parlament. Skoraj zagotovo v njem ne bo več Zaresa, na nitki pa sta tudi uvrstitvi LDS in NSI. Prva bi pomenila podporo za Jankovića, druga za Janšo. Prav tako ni znano, ali bo v parlament spet uspelo priti Zmagu Jelinčiču, ki je znan po trgovanju svojih poslanskih glasov. Skoraj zagotovo pa bo v državni zbor prišel Desus. Čeprav je njegov predsednik Karl Erjavec na kongresu duhovičil o tem, kako bi pregnal tajkune, pa je jasno, da lahko v parlamentu na njegovo podporo računa prikriti tajkun Janković. Tako se mi je mimogrede pohvalil tudi sam Erjavec, ko sva čakala pred razpravo v oddaji Vroči stol na Info TV. Pahorjeva SD se že zdaj obnaša kot ovce, ki jih peljejo na zakol, in mirno gleda, kako Janković razbija njihovo stranko. Ko je prišel na zaslišanje njegov sin Jure Janković, so ga zaščitili z neudeležbo oziroma nesklepčnostjo. Pričakovati je, da ga bodo ubogljivo podprli za mandatarja. Janša lahko računa na podporo svoje SDS in SLS.


Tako je verjeti, da bo jeziček na tehtnici Virantova stranka. Glede na to, da je Virantov politični boter Peter Jambrek, njegov predhodnik na mestu predsednika Zbora za republiko, je pričakovati, da bo raje podprl Janšo kot Jankovića. Seveda to ni nujno, zlasti, če bi predsednik Türk mandatarstvo podelil Jankoviću. A vendar se mora Virant zavedati, da bo v tem primeru njegova politična zvezda ugasnila tako hitro, kot je vzšla. In bo postal res, kot se je izrazil Erjavec, muha enodnevnica.