Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks: Razgaljeni tožilec Andrej Ferlinc

Deli na:
Nenad Glücks: Razgaljeni tožilec Andrej Ferlinc

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki je vodil pregon obdolžencev v zadevi Patria, se je odločil, da se zoper sklep okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko o zastaranju pregona v zadevi Patria, ne bo pritožil. Popoln fiasko je za Ferlinca pomenila že odločba ustavnih sodnikov, ki so soglasno razveljavili sodbe rednih sodišč, pri čemer so poudarili, da so kršila izjemno pomembno načelo zakonitosti, na katerem stoji ali pade pravna država. Nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo.

Do vseh sodb je prišlo na podlagi defektnega Ferlinčevega obtožnega predloga, ki ga je dobil od tožilke Branke Zobec Hrastar (ta je po opravljenem umazanem delu odšla med odvetnike) in ga do konca z vso odločnostjo zagovarjal. Kot je poudaril nekdanji ustavni sodnik dr. Lovro Šturm, je kazenski postopek potekal na podlagi konstrukta, na podlagi obtožnega predloga, v katerem v nasprotju z izrecno zakonsko in ustavno zapovedjo o zakonitosti ni bilo konkretizirano in opisano izvršitveno dejanje, torej to, kaj naj bi v tej kazenski zadevi sploh bilo očitano kaznivo dejanje sprejema obljube nagrade.

Ferlinc se po vsem skupaj nikakor ne more oprati soodgovornosti za neupravičeni kazenski proces, saj so tudi tožilci dolžni ravnati v skladu z zakonom in ustaviti pregon, če zanj nimajo temelja. Toda ne, vztrajal je do bridkega konca, ki z vsebinske plati v primerjavi z ugotovitvami nekaterih nevednih novinarjev ni zastaranje, pač pa soglasna odločba ustavnega sodišča. Po vseh sodbah je ostala zgolj ta, ki je hkrati dokaz popolnega Ferlinčevega strokovnega poraza. O tej »tožilski zvezdi« je svoje mnenje v oddaji Pričevalci na TV Slovenija nedavno govorila tudi nekdanja tožilka Vera Mejak. »Moj pripravnik (na tožilstvu, op. p.) je bil ta Ferlinc, kar naj sliši. Bolj butastega pripravnika nisem imela. Resno mislim. Samo svetlo me je gledal, ko sem mu rekla, naj iz zakonodaje pobere, po katerih zakonih še imamo predpisane kazenske določbe.« Tudi Mejakova je zgrožena nad pravosodnimi zlorabami v Sloveniji, pri čemer je izpostavila zadevo Patria. Ob vrhovnih državnih tožilcih, kot je Andrej Ferlinc, in vrhovnih sodnikih, kot je Branko Masleša, je porazno stanje slovenskega tožilstva in sodstva lažje razumljivo.