premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks o podpori DL kandidatu Borutu Pahorju

Deli na:
Nenad Glücks o podpori DL kandidatu Borutu Pahorju

Svet Državljanske liste na čelu s predsednikom stranke Gregorjem Virantom je prejšnji teden soglasno podprl kandidaturo Boruta Pahorja za predsednika republike. Virant ob tem posebno ceni Pahorjevo pozitivno naravnanost in konstruktivno držo, ki jo je vedno kazal. Kar zadeva reformna prizadevanja, je Pahor včasih morda celo bližje vrednotam Državljanske kot SD, je nad kandidatom za predsednika navdušen Virant.

Pahorja so med njegovim vodenjem vlade nekateri politiki ostro kritizirali. Očitali so mu lahkotnost besedičenja in njegove prazne obljube. Po drugi strani gre državi vse slabše, so opozarjali, Pahor pa politično kadruje in nima konsenzualne politike. Kazali so na slabo delo vlade, njeno zadolževanje države, uničujoče gospodarske kazalce, visoko brezposelnost, v dokaz naštetemu pa poudarjali, da so plače tako nizke, da veliko delavcev živi na robu revščine. Glede arbitražnega sporazuma s Hrvaško so Pahorju navrgli, da se ni posvetoval z opozicijo. Kdo so politiki, ki so imeli tako slabo mnenje o Pahorju?

Vse zapisano v tem odstavku je izjavil nihče drug kot Virant, prav tisti, ki zdaj Pahorja nenadoma kuje med zvezde. Toda v času, ko je tako napadal Pahorja, je bil Virant pač član strokovnega sveta Janševe SDS.

Opisana politična hipokrizija ni nič nenavadnega, je pravilo z redkimi izjemami. Težava je, če jo tako jasno izkaže novonastala stranka, ki so jo polne besede o načelnosti. V svojem političnem manifestu so pri DL zapisali, da zato, ker so novi igralci v politiki, niso in nikakor ne morejo biti omejeni s politično zgodovino.

Morda večina članov sveta stranke nima politične zgodovine, zato pa ima njihov predsednik Gregor Virant zelo bogato zgodovino. V Bajukovi vladi je bil generalni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. Zmaga LDS na volitvah leta 2000 ga ni odnesla iz vlade, v Drnovškovi in nato Ropovi vladi je bil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. Do odstopa tik pred volitvami leta 2004, na katerih je nastopil na listi SDS kot član strokovnega sveta te stranke.

V prvi Janševi vladi je tako postal minister za javno upravo. Po zmagi levega trojčka 2008. je leto dni vlekel visoko nadomestilo ministrske plače in zraven načelno na veliko služil s svetovalnimi pogodbami. Toda njegove ambicije so velike, zato je lani zlorabil zaupanje SDS in hkrati z delovanjem v njenem strokovnem svetu snoval svojo stranko, zdaj Državljansko listo.

Gregor Virant je izredno načelen človek, še več, je človek mnogih, tudi nasprotujočih si načel.