nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks: Ime česa je Alenka Jesenko

Deli na:
Nenad Glücks: Ime česa je Alenka Jesenko

Ime tožilke z okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Alenke Jesenko je postalo sinonim za toleriranje najhujšega mogočega sovražnega govora in groženj, ki si jih lahko zamislimo. Sedmega januarja letos, le nekaj ur po islamističnem pokolu v uredništvu pariškega tednika Charlie Hebdo, je uporabnik s profilom »Zakladnik Matija« na facebooku objavil odkrito grožnjo novinarjem Reporterja in Demokracije z zapisom, da je bilo tisto v Parizu otroški vrtec v primerjavi s tem, kar se bo v prihodnjih tednih zgodilo nam, »janšističnim govnačem«, naj se kar pripravimo. Za novinarja Demokracije Gašperja Blažiča je celo zapisal, da ga bo lastnoročno nataknil na kol.

Seveda smo neznanega storilca takoj ovadili, saj je šlo za kaznivo dejanje grožnje ali kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti oziroma celo za oboje. Prejšnji teden smo od tožilke Alenke Jesenko prejeli sklepa, skrpucalo, s katerim je našo kazensko ovadbo zavrgla. Po njenem »Zakladnik Matija« pač ni storil nič kaznivega. Utemeljitev je porazna: po mnenju tožilke namreč grožnja ni bila resna in objektivno zmožna, da doseže ogroženost drugega. »Po mnenju tožilstva gre v konkretnem primeru za trenutni izraz nezadovoljstva posameznika, ki ne doseže grožnje v smislu kaznivega dejanja.«

Le na podlagi česa je Jesenkova ugotovila, da je šlo zgolj za trenutni izraz nezadovoljstva posameznika, če pa sploh ne ve, za katerega posameznika gre. Policija namreč od sodišča ni pridobila sodne odredbe, da bi poiskala IP-naslov računalnika, s katerega je bila poslana grožnja. Tožilka je torej kar na pamet presodila, da grožnja ni resna!? Aroganca brez primere.

Na podobnem nespodobnem nivoju je njena argumentacija, da v javno zapisanih besedah neznanca ni našla znakov za kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, pri čemer je po zakonu to lahko vezano na katerokoli osebno okoliščino. V nebo vpijoče dejstvo je, da nam je neznanec namenil sovražne besede zaradi vsebine našega pisanja, torej gre za tako osebno okoliščino, ker smo pač svetovnonazorsko drugače usmerjeni kot on. Za tožilko s svojim zapisom tudi ni imel namena ustvarjati neenakopravnosti v družbi. Torej spodbujanje k umoru skupine ljudi zaradi njihovih osebnih okoliščin ne pomeni ustvarjanje stanja neenakopravnosti!? Ime česa je Alenka Jesenko. Ime velike tožilske sramote, za katero bomo poskrbeli, da ne bo ostala vidna samo znotraj naših meja.