pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nenad Glücks: Alenka Bratušek in trdota glave

Deli na:
Nenad Glücks: Alenka Bratušek in trdota glave

Alenka Bratušek s svojo vlado tudi sicer vse bolj spominja na veliko naravno nesrečo. Čeprav so mnogi strokovnjaki opozarjali, da se je premierka s finančnim ministrom Urošem Čufarjem sprejemanja zakona o davku na nepremičnine lotila povsem napak, je šla kljub temu z glavo skozi zid. Bojimo se, da je pri tem glede na trdoto glave zid dobil večje poškodbe, vsekakor pa so jih imeli lastniki nepremičnin. Zdaj skuša vlada na hitro popraviti, kar se popraviti da, toda gnev ljudi je že povzročila. Nenadoma nerezidenčna stanovanja niso več »problem« in bodo obdavčena po isti stopnji kot  stanovanja, kjer lastniki prebivajo. Kaj pomaga, številni lastniki stanovanj in hiš so že spremenili svoja stalna prebivališča, da bi se izognili previsokemu obdavčenju. Ali pa so na svoje nepremičnine vpisali otroke, sorodnike … Nakopali so si skrbi, stroške, izgubo časa in denarja. Bodo zdaj vse skupaj spreminjali na staro stanje? Obsedno stanje na izpostavah geodetske uprave je bilo tudi zaradi visokega vrednotenja zemljišč za gradnjo. Ta bodo po spremembi zakona ovrednotena nižje, tako kot nezazidana stavbna zemljišča.

Velja opozoriti, da se je ves čas sprejemanja in uveljavljanja davka finančni minister Uroš Čufer povsem potuhnil, skril, vlada pa je za zagovarjanje zakona pošiljala v boj davčnega svetovalca Darka Končana. Šele zdaj so se odločili kadrovsko okrepiti Geodetsko upravo RS, ki mora popravljati evidence in vrednotenje. Ustanovili bodo posebno operativno skupino za zagotovitev učinkovitega izvajanja davka na nepremičnine, ki jo bo vodilo ministrstvo za finance.

Rezultat vsega navedenega bo navsezadnje tudi nižji izkoristek od davka na nepremičnine v proračun, čeprav hiti Bratuškova pojasnjevati, da to ne bo noben problem. Zakaj je potem sploh dopustila, da je nastal kaos? V kakšen položaj je postavila ustavno sodišče, ki obravnava ustavnost stare verzije zakona. Vprašanje, ali bo za vse skupaj prevzela politično odgovornost skupaj s Čuferjem, je zgolj retorično.