kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

robert golob pl2 Necenzurirano

Fides je zlomil Cerarja, zdravstveni lobiji ...

marta kos pl Reporter.si

Marta Kos nima izgovora: udbovske evidence so ...

šeško oblak Ekipa

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Kolumnisti

Marakeška deklaracija popolnoma zanemarja vse negativne aspekte migracij

Deli na:
Marakeška deklaracija popolnoma zanemarja vse negativne aspekte migracij

Nenad Glücks - Foto: Primož Lavre

Edino pravilno bi bilo, da dogovoru ZN o migracijah odločno rečeta ne tudi slovenska vlada in predsednik republike.

Ob »marakeški deklaraciji« je najprej treba razložiti, da mediji zamenjujejo dva dokumenta. Eden se imenuje Marakeška politična deklaracija, ki so jo potrdile države Evropske unije (tudi Slovenija) in afriške države maja letos. Tudi ta dokument je zelo sporen, vendar bodo države decembra v Marakešu v Maroku potrdile drug dokument: dogovor Združenih narodov o migracijah. Pri tem gre za sporazum na globalni ravni Združenih narodov, v katerem je 23 ciljev. Države naj bi si prizadevale za »varne, urejene in zakonite« migracije po svetu.

A že izhodišče je povsem zgrešeno. Osnutek dogovora govori, da so bile migracije zgodovinsko gledano vedno »vir bogastva, inovacij in trajnostnega razvoja«. To enostavno ne drži. Migracije so pripomogle tudi k uničenju civilizacij, v katere so se naseljevale določene velike skupine. Od rimskega imperija do Indijancev v Južni, Srednji in Severni Ameriki.

Foto: Profimedia - Migranti na bosansko-hrvaški meji (fotografija je simbolična).

»Dobrobiti« aktualnih množičnih migracij iz islamskega sveta in Afrike v Evropo so lepo vidne v getoiziranih območjih po zahodnoevropskih mestih, kamor si še policisti ne upajo, kriminalu, spolnih napadih na ženske, izredno visokih socialnih izdatkih za migrante in njihove družine, nizki stopnji zaposlenosti, popolni nepripravljenosti na integracijo. Grozljiv primer je Švedska.

»Dobrobiti« aktualnih množičnih migracij iz islamskega sveta in Afrike v Evropo so lepo vidne v getoiziranih območjih po zahodnoevropskih mestih, kamor si še policisti ne upajo.

Po poročanju švedske javne televizije (torej ne gre za kak skrajno desničarski medij) je bilo kar 58 odstotkov moških, ki so bili v zadnjih petih letih v tej državi obsojeni zaradi posilstva ali poskusa posilstva, rojenih na tujem. Velika večina iz držav Bližnjega in Srednjega vzhoda in Afrike.

Dogovor ZN popolnoma zanemarja vse negativne aspekte migracij. Jasno je, da so imele pri njegovi pripravi prevladujočo vlogo ravno države tretjega sveta, torej »izvoznice migrantov«. V dokumentu sploh ni jasne ločnice med legalnimi in ilegalnimi migracijami, čeprav je znano, da gre v Evropi za večinoma ilegalne ekonomske migrante.

Ni čudno, da se vse več držav odloča, da k dogovoru, ki ga bodo potrdili naslednji mesec v Marakešu, ne bo pristopila. Med drugim Avstrija, Madžarska, Češka, ZDA, Avstralija, verjetno tudi Poljska … Edino pravilno bi bilo, da dogovoru odločno rečeta ne tudi slovenska vlada in predsednik republike.