volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Za vse je kriva Alenka Bratušek

Deli na:
Maja Sunčič: Za vse je kriva Alenka Bratušek

Ubogi mi, Bruselj je kriv, da smo morali sprejeti zlato fiskalno pravilo, da moramo zategovati pas, privatizirati državna podjetja, dvigniti DDV, uvesti slabo banko, da se ne moremo do nezavesti zadolževati itd. Bruselj uničuje Slovenijo in ji hoče vzeti suverenost, blodijo. Če že za vse težave Slovenije ni kriv zgolj Bruselj, so za katastrofalno visoko ceno zadolževanja naše države odgovorni neki finančni lobiji, špekulanti in kar je še tega, bo bleknil minister Stepišnik ali naložili »resni« ekonomisti. Še malo, pa bodo dominantni mediji Bruselj okrivili še za poletne zastoje na cesti.

Pred 20. marcem, ko je vlado prevzela Bratuškova, smo bili priča povsem drugačni dominantno-medijski razlagi sveta, saj sta bila do takrat za vse kriva Janša in Šušteršič. O kakšni bruseljski krivdi ni bilo ne duha ne sluha. Po 20. marcu se je vse spremenilo, saj je dežurni krivec za vse naenkrat postal Bruselj. Nekdo pač mora biti kriv, po nabijanju naših dominantnih medijev pa je »logično«, da za stanje v Sloveniji ni kriv tisti, ki je na oblasti in je po definiciji najbolj kriv za vse – to je premierka Alenka Bratušek.

Namesto da bi se spraševali o premierkini krivdi, jo neskončno hvalijo in branijo. V svoji vnemi se nekateri obračajo celo na modne »strokovnjakinje«, ki hvalijo posmeha vredno premierkino garderobo, češ da je boljša od garderobe Merklove, v čemer lahko prepoznamo spodbujanje sovraštva do Nemčije. Glavno, da je Alenka super, čeprav je resnica nasprotna. Preden so za vse začeli obtoževati Bruselj, so se dominantni mediji skoraj raztrgali, ko so iskali nešteto izgovorov in opravičil, zakaj se je Bratuškova v opoziciji z vsemi štirimi borila proti ekonomski politiki Janševe vlade, zlasti njenega ministra Šušteršiča, nakar jo je po prevzemu oblasti skoraj dobesedno preplonkala, jo prodala v Bruslju kot svojo in s tem tako rekoč ponovila besede svojega botra Jankovića »Alenka dela«. Kar v prevodu pomeni: se kiti s tujim perjem, svaljka po Sloveniji in Evropi v garderobi z grdimi živalskimi vzorci in dokazuje, da smo res banana država.

V bruseljsko dominantno-medijsko zanko se je ujela celo opozicija, vendar z nasprotno razlago, češ da je dobro, da je Bratuškovo Bruselj privil. S tem ji dajejo alibi in jo odvezujejo krivde za njena dejanja na najvišjem izvršilnem političnem položaju. Hkrati dominantno-medijski mašineriji omogočajo, da opozicijo, še zlasti Janševo SDS, še naprej povezuje s kolaboracijo, tokrat v sodobnem kontekstu, z Brusljem, Merklovo, Nemčijo, s tujci. Kar po »prevodu« v dominantnih medijih pomeni, da se Bratuškova bori proti zunanjemu in notranjemu sovražniku. Da le kdo ne bi začel razprave, zakaj levičarska vlada Bratuškove lupi najrevnejše sloje, dviguje DDV, napoveduje tudi dvig drugih davkov, predvsem na nepremičnine. In če bi kdo že odprl takšna vprašanja, bi dominantni mediji tudi za to okrivili Bruselj ali pa vpeljali kak nov spin, ker so se klasični »glej, Hilda«, »glej, Janša«, »glej, Bavčar in Šrot« že rahlo obrabili.

S takšno enoumno podporo dominantnih medijev, ki je značilna za totalitarne režime, je Bratuškovi res preprosto vladati. Ima najvišjo oblast in hkrati ni za nič kriva ne odgovorna. V opravičilo ji bodo dominantno-medijske vrane zakrakale, češ da mora revica še doma kuhati ali likati, pa še v trgovino gre, ker se tega pač ne da preplonkati. Joj, kako lepo, koliko mamam se je s tem priliznila. Da ne govorimo o konservativnih moških, ki jim godi, da je premierka vendarle ženska v krilu in v kuhinji. Čeprav je v resnici brezkompromisna prilizljiva političarka. To lastnost najočitneje kaže v svojem zaščitnem znaku, v »flipflopanju«: mnenje bo tolikokrat spremenila, da se bo na koncu vsem priliznila, se obdržala na oblasti in za vse okrivila druge.

Svojo brezkompromisnost je Bratuškova ponovno potrdila prejšnji teden med obiskom pri papežu Frančišku. Z obiskom se je priliznila konservativnemu, vernemu in klerikalnemu delu slovenske javnosti, ki je pri nas ne manjka. S papežem se je tako prisrčno smejala in ga celo povabila na obisk v Slovenijo. Kakšna brezkompromisna prilizljivost: najprej Bratuškova sedi v Stožicah, tuli partizanske pesmi, se bije v antiklerikalne prsi in v rdeči obleki snubi največje rdečkarje. Potem leti k papežu, da bi v črni obleki pihala na dušo največjim črnuharjem in s Frančiškom modrovala o reševanju krize. Če bo treba, bo še kak očenaš zmolila, potem pa za protistrup hitro odbrundala »Hej, brigade«, da ne poči film rdečim totalitaristom. Najhuje je, da Ljudmila Novak tokrat verjetno ne bo zgolj rekla, da Bratuškovo podpira, ker je ženska (kot da bi Kučan rekel, da podpira Janšo, ker je moški, ali obratno!), ampak se ji bodo zaradi papeškega blagoslova Bratuškove in Slovenije zagotovo zasolzile oči. Potem se bo čudila, kam je izpuhtela javnomnenjska podpora NSi, čeprav so Novakovi dominantni mediji še kako naklonjeni. Bratuškovi bo s tem pomagala, da bo še trdneje v sedlu, namesto da bi končno spoznala, kdo je kriv za vse, kar je narobe v Sloveniji.

Zato je treba dominantno-medijsko pranje možganov nujno prevajati in »za vse je kriv Bruselj« razumeti kot »za vse je kriva Alenka Bratušek«. Šele takrat bodo slovenski volivci končno spoznali, na koga morajo biti besni. Da se jim denarnica ni stanjšala zaradi Bruslja, ampak zaradi Bratuškove. Da zaradi nje ne bodo mogli na poletne počitnice. Da bodo zaradi njenega dviga DDV-ja v minusu ali celo lačni proti koncu meseca. Da bi volivci morali tožiti Alenko Bratušek, ker je kriva, da nam je zaradi svoje v nebo bijoče nesposobnosti ukradla boljšo prihodnost.