zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Socializem podpirajo samo bedaki

Deli na:
Maja Sunčič: Socializem podpirajo samo bedaki

»Vstajniški« stranki Solidarnost sta se sedaj pridružili še koalicija Združena levica in novopečena stranka Iniciativa za demokratični socializem (IDS). Glavna točka njunega programa je ukinitev kapitalizma in ponovna uvedba socializma. Na smetišče zgodovine pošiljata kapitalizem, čeprav je prav socializem tisti sistem, ki je že dolgo na smetišču zgodovine. Ohranja se le še v kakšni Severni Koreji, Venezueli in Kubi. Združena levica in IDS napovedujeta pogreb socialne demokracije, (neo)liberalizma in desnih ideologij, v resnici pa sta sami mrtvi, vendar si tega nočeta priznati.

Zagovarjanje socializma je dejansko propaganda za ekonomsko in socialno bedo. Demokratični socializem je treba na podlagi doživete izkušnje v propadli socialistični Jugoslaviji zavrniti. Združena levica in še zlasti IDS trosita neumnosti, da bo EU socialistična ali pa je ne bo več. In to kljub zgodovinskemu dejstvu, da je bila Jugoslavija socialistična in da je ravno zato ni več. Iz socializma smo pred triindvajsetimi leti pobegnili pred političnim totalitarizmom, ekonomsko bedo, hiperinflacijo in bankrotom, ki so se končali v razpadu nekdanje skupne države in balkanskih vojnah. Združena levica in novopečena stranka IDS nas zdaj silita v jugoslovansko brezno in nas prepričujeta, da smo v socializmu živeli bolje. Že na ekonomski ravni so njihove laži prav ostudno sprevržene.

Največjo zlaganost in sprevrženost te nove levice uteleša ekonomist Jože Mencinger, ki je s prisotnostjo na kongresu Združene levice podprl njihove ideje o vrnitvi socializma. Isti Mencinger je večji del svojega življenja silovito kritiziral prav socializem: »Sedemdeset ali petdeset let socializma pa je nedvomno pokazalo, da so socialistična gospodarstva neučinkovita; 'izjemno hiter' gospodarski napredek so spremljala pomanjkanja in vrste v Moskvi, tema in mrzli radiatorji v Bukarešti, štrajki v Varšavi, sivina v Pragi. Dežele, ki so se predstavljale za socialistične, se niso mogle ponašati niti z dosežki na drugih področjih. Vendar je odprava kapitalističnega izkoriščanja /.../ vodila v enakost v revščini. /.../ V osemdesetih je postalo jasno, da so bili poskusi 'graditve komunizma' stranpot v razvoju človeštva in da se bo 'bližnjica' v najboljšem primeru končala v nerazvitem kapitalizmu. Kljub temu je bil zlom socializma presenetljivo hiter.« (Mencinger, Gospodarska gibanja, 2000)

Mencingerjev obrat je odvraten, saj je leta 2012 na Delavsko-punkerski univerzi »poučeval« pobudnika IDS Roka Kogeja in njegovo druščino o slabostih kapitalistične ekonomije. Danes sedi celo na ustanovnem kongresu Združene levice in podpira vrnitev socializma, za katerega je ravno on dolga leta dokazoval, da je bankrotirani sistem, ki je klavrno končal v enakosti v revščini. Vsakemu poštenemu in dobremu človeku je namreč jasno, da smo v socializmu živeli veliko slabše. Vendar predstavniki Združene levice in IDS skupaj z dominantno-medijsko mašinerijo javnosti neizprosno perejo možgane o lažni blaginji v socializmu. Očitno želijo te stranke ljudstvu vrnitev v čase propadlega socializma, ko ni bilo niti osnovnih življenjskih dobrin: ni bilo pralnega praška, bencina, plina, elektrike, kave, pomaranč, olja; zaradi redukcij smo sedeli v temi in pozimi ob mrzlih radiatorjih, v dolgih vrstah čakali na eno vrsto kruha, se zaradi pomanjkanja bencina vozili vsak drugi dan in kot bedniki kupovali odpadno robo v sosednji Italiji ali Avstriji in jo švercali čez mejo.

Podporniki socializma v svoji sprevrženosti kot boljše življenje ponujajo odsotnost temeljnih človekovih pravic in svoboščin, strah pred pregonom, ustrahovanjem in ovaduštvom na vsakem koraku, kar so bile krvave značilnosti socializma. Socializem temelji na ekonomski bedi, zato je po svoji naravi totalitaren, saj lahko zgolj s politično in vojaško diktaturo ali policijsko državo nadzoruje naraščajočo nejevoljo ljudstva, kot je veljajo v Jugoslaviji in propadlih socialističnih državah nekdanjega vzhodnega bloka, danes pa to vidimo v kakšni Severni Koreji, Venezueli in Kubi. V nasprotju s socializmom sta parlamentarna demokracija in kapitalizem garanta politične in ekonomske svobode, varuha temeljnih človekovih pravic in svoboščin, od volilne pravice, pravice svobode govora, gibanja, združevanja do svobodne gospodarske pobude. Vse te in številne druge temeljne človekove pravice so bile v totalitarnem socializmu, nad katerim se navdušujeta Združena levica in novopečena IDS, prepovedane.

Kdor trdi, da je bilo v socializmu bolje, želi slovenskemu ljudstvu vse najslabše. Na podlagi doživete izkušnje v propadli Jugoslaviji vemo, da vzpostavitev socializma v resnici pomeni ukinitev politične in ekonomske svobode. Po vsem tem se Združena levica in IDS kot nekoč partija danes razglašata za alternativo in edini pravi predstavnici ljudstva?! Očitno mislita, da so vsi volivci res tako butasti in tako kratkega zgodovinskega spomina, da jima bodo nasedli. Čeprav se klanjata pred zvezdo, jima zvezde ne bodo naklonjene, saj ljudstvo noče bede in zatiranja, ampak upanje na boljši in bogatejši jutri, česar socializem zagotovo ne more zagotoviti. Zato danes socializem podpirajo samo še bedaki, skrajnje nepošteni in zelo slabi ljudje.