cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: PS in Bratuškova bi šli med liberalce. Se jim je zmešalo?!

Deli na:
Maja Sunčič: PS in Bratuškova bi šli med liberalce. Se jim je zmešalo?!

Ob teh novicah se nam je lahko kvečjemu zavrtelo v glavi in obrnil želodec. Slovenija je res norišnica, če se lahko meni nič, tebi nič protiliberalna PS in njen boter Kučan razglasita za liberalce, dominantni mediji pa jima ob tem ploskajo.

PS nima niti najmanjšega skupnega imenovalca z liberalnimi vrednotami, ki jih zagovarja ALDE. Celo Kučan je pred nekaj dnevi razglasil, da bo PS morala sprejeti program, skladen z liberalno usmeritvijo, če se odloči za liberalno pot. S tem je povedal, da PS nima liberalnega programa! Le kako bi ga imela, saj so ga pripravili pod Jankovićevo taktirko, Janković pa se ima za socialista in je hotel med evropske socialiste. Lani je bil napovedan obisk vodje skupine evropskih socialistov in demokratov (S & D) Hannesa Swobode na kongresu PS, ki je bil kasneje zaradi afere KPK o Jankoviću odpovedan.

Program PS je klasičen protiliberalni program, saj zagovarja vmešavanje države v gospodarstvo, visoke davke, nacionalni interes itd. Vlada Bratuškove je najbolj od vseh vlad zvišala davke, premierka pa govori, da so visoki davki vrednota, nad čemer bi se zjokal vsak pravi liberalec. Doslej je zvišala DDV, davek od iger na srečo, uvedla je nepremičninski davek, zaradi spremembe zakona o dohodnini smo dobili tudi višjo dohodnino, zvečala je obvezne socialne prispevke. Predlog o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) kaže, da je PS socialistična stranka in v popolnem nasprotju z liberalnimi načeli, saj liberalci zagovarjajo osebno odgovornost, da mora vsak najprej poskrbeti zase, šele potem zanj poskrbi država. PS je tudi protievropsko usmerjena stranka. Glavni ekonomski ideologi PS, še zlasti Jože Mencinger, so nasprotniki EU in evra, ALDE pa se zavzema za evropsko integracijo in podpira evropsko ustavo.

Še slabše se PS izkaže na področju družbenega liberalizma, saj je ta stranka z besedami in dejanji svojih članov velikokrat pokazala, da je proti glavnim vrednotam ALDE – osebni svobodi, demokraciji, vladavini prava, človekovim pravicam, tolerantnosti. PS je proti demokraciji in svobodi, ker malikuje bivši totalitarni režim. V nasprotju z njimi evroliberalci zavračajo vse totalitarizme, tudi komunističnega. Slednjega smo imeli mi v Jugoslaviji. Vidni član PS Jakič igra velikega liberalca, okoli pa hodi z rdečo zvezdo, znakom komunističnega totalitarizma. Ustanovitelj stranke Janković je po totalitarnem klavcu Titu poimenoval ulico v Ljubljani, dokler ga ni zavrnilo ustavno sodišče. Premierka Bratuškova v Stožicah ne poje proevropskih pesmi, pač pa komunistično Bandiero Rosso.

V aktualnih razpravah o t. i. udbovskih umorih so v PS zavrnili pobudo, da se v parlamentu obsodijo zločini SDV. Le kako naj jih obsodijo, če je nekdanji šef SDV Zemljarič sedel v častni loži z ustanoviteljem PS Jankovićem v Stožicah. Namesto za obrambo človekovih pravic se PS zavzema za prikrivanje resnice o zločinih pripadnikov bivšega totalitarnega režima, zato so v parlamentu izglasovali zakon o še večji omejitvi dostopa do arhivov. Še več, PS ima v svojih poslanskih vrstah Mitja Meršola, ki je kot nekdanji tajni sodelavec SDV delal za tajno politično policijo, ki je likvidirala in terorizirala ideološke nasprotnike. Kljub temu PS po razkritju Meršola ni izključila iz svojih vrst.

PS je proti pravni državi in transparentnemu delovanju državnih organov. Nespoštovanje zakonov je svet PS pokazal lani, ko je brez glasovanja zavrnil poročilo KPK o Jankoviću. Molčijo o odgovornosti Bratuškove kot nadzornice NKBM. Podpirajo Stepišnika, ki je zaradi nepravilnosti sicer odstopil kot minister, vendar ostaja poslanec PS, iz stranke pa ga seveda ne bodo vrgli. Prejšnji teden je Bratuškova ob interpelaciji zagovarjala Omerzela, češ naj opozicija molči, ker da so bile pod prejšnjimi vladami prav tako nepravilnosti. Aha – to je pravna država po PS: ker drugi kršijo pravila, potem jih lahko tudi mi?!

PS se bori proti svobodi govora in medijev, saj svobodo dopuščajo le tistim, ki jih hvalijo, proti kritičnim novinarjem in medijem pa vlagajo kazenske ovadbe, kazenske in odškodninske tožbe. Bratuškova je takoj po prevzemu oblasti vložila kazensko ovadbo proti novinarju. V PS je rekorder po tožbah proti medijem njihov ustanovitelj Janković. Svojo protiliberalno držo kaže ta stranka tudi s prezirljivim in nestrpnim odnosom do opozicije: ko je bila Bratuškova v opoziciji, je zahtevala, da jo takratna vlada posluša in se ne obnaša avtokratsko, zdaj govori, da njena vlada ne bo poslušala opozicije in se do nje vede oholo in avtokratsko.

Za evropske liberalce iz ALDE bo totalna sramota, če bodo v svoje vrste sprejeli PS. Ker v PS nočejo obsoditi totalitarnega komunizma, pljuvajo po temeljnih liberalnih vrednotah. Tudi vse drugo, kar zastopajo PS, Bratuškova in njihov glavni boter Kučan je nasprotje liberalizma. Po vsem tem se v posmeh svobodomiselnim ljudem razglašajo za liberalce. Očitno sem jim je od vsega varanja že zmešalo.