profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kdaj bo padla Janševa vlada? Tukaj je odgovor!

Deli na:
Kdaj bo padla Janševa vlada? Tukaj je odgovor!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Janša misli, da zmaguje proti koronavirusu, dejansko pa so njegovi vladi šteti dnevi. Trenutno si javnomnenjsko podporo kupuje z razmetavanjem davkoplačevalskega denarja na vse strani.

Po drugi strani se oklepa omejevalnih ukrepov kot pijanec plota, ker se dobro zaveda, da je usoda njegove vlade in koalicije odvisna od koronavirusa. Ob omilitvi epidemije in vračanju življenja v običajne tirnice bo namreč prišlo do velikega izbruha nezadovoljstva med prebivalstvom zaradi rušilnih posledic koronakrize, kot tudi znotraj Janševe koalicije.

Nezadovoljstvo prebivalstva, ki je zaprto kot v kletki in vse bolj pesimistično glede prihodnosti, podžigajo nenehne afere, v katerih se dobesedno utaplja Janševa koalicija po zgolj nekaj tednih vladanja. Skoraj da ne mine dan, da ne bi izbruhnila nova afera, ki kaže Janševo vlado v najslabši možni luči in povsem brez verodostojnosti za vodstvo v zelo težkih časih, ki so pred nami.

Janša, ki še vedno najde čas, da zliva gnojnico po vseh, ki mu ne ploskajo, kot po navadi ne najde kritične besede za aferaše v svoji stranki ali vladi. Ne, po Janši in njegovih režimskih medijih je kriv tisti, ki pravi, da je kaj narobe z aferaši, ne aferaš, ki so ga dobili pri spornem dejanju!

Med najbolj sporne spada zagotovo padli državni sekretar in politik SDS Franc Breznik, ki bi moral zaradi svojega skrajnje spornega ravnanja kot državni sekretar odstopiti tudi kot poslanec in za vedno izginiti iz politike.

Zelo problematičen je tudi notranji minister Aleš Hojs iz SDS, ki z omejevalnimi ukrepi tlači prebivalstvo prek poostrenega policijskega nadzora in izrekanja glob kršiteljem, sam pa ukrepov, katerih upoštevanje nadzoruje njegovo ministrstvo, ne upošteva najbolj vestno. Ko ga mediji zasačijo, nesramno opleta z jezikom in ima vse za idiote.

V aferah se utapljajo tudi ministri iz koalicijskih strank, ki so vpleteni v sporne posle v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Ob Mateju Toninu iz NSI izpostavimo zlasti šefa SMC, ministra Zdravka Počivalška, ki je bil prej, ko je bil Janša v opoziciji, stalna »stranka« za nabijanje v Janševih režimskih medijih. Danes Janševi režimski mediji na vse kriplje branijo istega Počivalška pred napovedano interpelacijo, ker brez Počivalška ni več SMC v Janševi koaliciji. Zato je Janševa SDS, ki je rekorderka po vloženih interpelacijah, seveda proti tej interpelaciji.

Kot je tudi proti ustavnim presojam o interventnem zakonu, čeprav je SDS v opoziciji redno vlagala ustavne presoje in ustavne obtožbe. To je demokracija po Janši: ko je v opoziciji, na ves glas kriči in od vseh zahteva nadzor oblasti, ko je sam na oblasti, pa zahteva hvalo in slepo podrejanje!

Zlasti po 31. maju, ko se bo iztekel interventni zakon in bo prišlo do rekordno visoke brezposelnosti, kot jo Slovenija po osamosvojitvi še ni beležila. Brezposelnost bo višja kot leta 1993, ko je bilo brez dela kar 137 tisoč oseb. Odpuščanje delavcev v Gorenju je šele začetek. Ne pozabimo, da je prav brezposelnost gojišče revščine in nezadovoljstva!

Vendar Janši vse to ne bo pomagalo. Ker proračunski denar ne raste v bankomatu, bo Janša v prihodnjih mesecih prebivalstvo vse težje podkupoval z novimi proračunskimi bomboni. Nezadovoljstvo med prebivalstvom bo eksplodiralo z zaostritvijo ekonomske krize, ki se bo najbolj pokazala v visoki brezposelnosti.

Alarmantni podatki na trgu dela v prvi polovici aprila bi morali biti za Janševo vlado nočna mora, saj se je kljub vladnim interventnim ukrepom v obdobju od 2. do 22. aprila brezposelnost povečala kar za 8 tisoč (z 79,4 na 87,2 tisoč). Samo za primerjavo: ob koncu lanskega aprila je bilo brezposelnih 73,9 tisoč, letos pa jih je po treh tednih aprila kar 13 tisoč več!

Tako velik skok števila brezposelnih jasno kaže, kakšna katastrofalna brezposelnost je pred vrati. S tem bi se moral ukvarjati Janša, namesto da nesmotrno razmetava proračunske bombone za upokojence, študente ali velike družine in celo za kmete, in bi denar raje prihranil za tiste, ki ga bodo res krvavo potrebovali.

Zlasti po 31. maju, ko se bo iztekel interventni zakon in bo prišlo do rekordno visoke brezposelnosti, kot jo Slovenija po osamosvojitvi še ni beležila. Brezposelnost bo višja kot leta 1993, ko je bilo brez dela kar 137 tisoč oseb. Odpuščanje delavcev v Gorenju je šele začetek. Ne pozabimo, da je prav brezposelnost gojišče revščine in nezadovoljstva!

Vlada seveda ne bo padla zaradi afer, velike ekonomske krize ali nezadovoljstva prebivalstva, temveč zaradi trojanskega konja v sami vladi. Janša, ki je tak paranoik in vsepovsod vidi zarote, očitno ne razume, da mu bo šefica Desusa, ministrica Aleksandra Pivec, ki je še naprej favoritka levih medijev in je v samem vrhu javnomnenjskih anket, med prvimi zabila nože v hrbet, da bo videti kot ikebana.

Pivčeva je najbolj skovikala ob vladni depeši o medijih in samo čaka, da nastopi pravi trenutek, ko bi bilo možno izvesti predčasne volitve. Povrh vsega je v prelomnem obdobju, ko je Pivčeva z Janšo sestavljala koalicijo, po spletu zaokrožila fotografija skrivnostnega srečanja Pivčeve z ustanovnim članom Foruma 21, Romanom Glazerjem. Bo Kučanov lobi dal zeleno luč tudi za padec Janševe vlade, ko pride pravi trenutek? Janša bi se moral nad tem resno zamisliti, namesto da večino energije vlaga v uničevanje Reporterja. A Janša je tako zadovoljen sam s sabo, da ne opazi ničesar okoli sebe!

Janša danes poka od samohvale prek svojih medijskih lakajev, kako da njegova vlada super rešuje koronakrizo in celo zmaguje! Vendar mu to ne bo nič pomagalo, ko bo koronakriza zares pokazala zobe. Koalicija mu bo pokala po šivih od znotraj, ker se Janša pri podpihovanju ideoloških tem, kulturnega boja in lovu na fantomske krivce za lastne napake ne more spremeniti. Trojanski konji, kot je Pivčeva, bodo imeli še lažje delo.

Še hujše nezadovoljstvo ga čaka med prebivalstvom, kjer se mu bo ob omilitvi ukrepov in zaostritvi ekonomske krize znova zgodila vstajniška ulica. Zato lahko Janša samo moli k bogu, da bo koronovirus čim dlje vztrajal in ga ohranjal na oblasti. V nasprotnem primeru je »gotof«!