Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janez Janša je za Slovenijo nevarnejši od koronavirusa. Reši se, kdor se more!

Deli na:
Janez Janša je za Slovenijo nevarnejši od koronavirusa. Reši se, kdor se more!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Koronavirus bo prišel in odšel, medtem ko bo Janša ostal in za seboj znova pustil opustošenje.

Nad celim svetom se zbirajo črni oblaki nove velike gospodarske krize zaradi posledic koronavirusa, samo nekdanji komunajzer Janša še vedno živi v oblakih in sanja svoje levičarske sanje, kako bo z koalicijskim programom »Za blaginjo Slovenije« delil proračunske bombončke in uvajal nove dajatve.

Iz Kitajske, ki je središče koronavirusa in ekonomske globalizacije sveta, prihajajo kataklizmični podatki, da je februarja prodaja avtomobilov padla za neverjetnih 80 odstotkov. Nekoč je veljajo: ko kihne Nemčija, zboli Slovenija.

Danes velja: ko kihne Kitajska, zboli nemška avtomobilska industrija in z njo pade Slovenija. Velik padec prodaje avtomobilov kaže, da je Kitajska v prostem padu. Kljub temu v Janševi koalicijski pogodbi skorajda ni besede, kako se bo spopadel s krizo, ki je pred vrati. Zato resnično, bog nam pomagaj!

Levičarski mediji strašijo s protesti »Proti koaliciji sovraštva«, dejansko bi morali protestirati »Proti koaliciji bankrota«. Seveda tega ne bomo slišali iz ust naših levičarjev, zlasti ne od skrajne Meščeve Levice, saj je vladni program Janševe koalicije »Za blaginjo Slovenije« v resnici le nadaljevanje predhodne razsipniške politike Šarčeve vlade.

Ob nedavnem sprejemanju rekordnega proračuna Šarčeve koalicije so Janša, SDS in njegova medijska ter tviteraška trobila medsebojno dobesedno tekmovali, kdo bo Šarcu in njegovi vladi očital podkupovanje volivcev z razdeljevanjem proračunskih bombončkov. In kaj danes, le tri mesece po sprejemu Šarčevega rekordnega proračuna, predlaga Janša v programu »Za blaginjo Slovenije«?

Še več proračunskih bombončkov, še večjo državo porabo in nove dajatve! Nikjer ne duha ne sluha o rezih v nepotrebno državno porabo, nižjih davkih, privatizaciji in drugih ukrepih iz klasičnega repertoarja fiskalno konservativnih desnih vlad. Janšev program »Za blaginjo Slovenije« se v resnici bere kot evangelij levičarskega razmetavanja davkoplačevalskega denarja.

Poglejmo samo nekatere proračunske bombončke iz Janševega programa »Za blaginjo Slovenije«, na katere bi bil ponosen še vodja skrajne Levice Luka Mesec: uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, uvedba univerzalnega otroškega dodatka, dodatna izredna usklajevanja pokojnin, dvig odmernega odstotka za upokojence, povrnitev pravice do seniorske olajšave za upokojence, starejše od 70 let s polno pokojninsko dobo, itd.

Janša je že napovedal rebalans nedavno sprejetega Šarčevega rekordnega proračuna in obljubil tudi dvig povprečnin občinam. Spomnimo, da je Šarčev finančni minister Andrej Bertoncelj lani novembra ob sprejemanju proračuna zagrozil z odstopom, če bo prišlo do dviga povprečnin občinam, medtem ko Janša meni nič, tebi nič brez zadržkov napoveduje dvig povprečnine občinam.

Da ne govorimo o Janševi obsedenosti z uvedbo naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka, ki seveda ne bo zastonj. Vse to in še marsikaj drugega prinaša večjo, ne manjšo državno porabo. To je Janšev Zujf številka 2 z resničnim imenom novi balon državnega proračuna, ki bo še večji od predhodne levičarske vlade!

Levičarski mediji strašijo s protesti »Proti koaliciji sovraštva«, dejansko bi morali protestirati »Proti koaliciji bankrota«. Seveda tega ne bomo slišali iz ust naših levičarjev, zlasti ne od skrajne Meščeve Levice, saj je vladni program Janševe koalicije »Za blaginjo Slovenije« v resnici le nadaljevanje predhodne razsipniške politike Šarčeve vlade.

Janševa SDS se je v opoziciji razglasila za zaščitnika malega gospodarstva, obljubljala debirokratizacijo in nabijala blablabla … In kaj je v Janševem programu »Za blaginjo Slovenije!« ostalo od teh obljub? Namesto nižjih davkov Janša zdaj obljublja nove dajatve, povezane z zakonom o dolgotrajni oskrbi. Janša namerava uvesti tudi koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska osebnega zdravnika v skupnem obsegu devet dni v koledarskem letu ter preučitev možnosti skrajšanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca.

Minuli teden so na upravnem odboru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije že zagnali vik in krik o novem predlogu Janševe koalicijo z jasnim vprašanjem:  kdo bo vse to plačal?! In to zdaj, ko je pred vrati nova kriza! No, Janše to seveda ne zanima. Obnaša se kot skrajni levičarji, za katere je gospodarstvo molzna krava.

Janša raje napoveduje ustanovitev demografskega sklada, kjer bo znova dvignil njegovo politično roko nad podjetji v državni lasti. Najbolje da iz zapora na Dobu pokliče še svojega prijatelja Igorja Bavčarja in ga postavi na čelo novega »mega« državnega holdinga. 

Pika na i Jaševega državnega razsipništva so obljube gradbenemu lobiju o pospešitvi širitve AC omrežja (3. razvojna os, izboljšanje pretočnosti AC), ki bodo skupaj z drugim tirom zametki novega gradbenega balona. Gradbeni lobi iz Kučanovega Foruma 21 si že veselo mane roke!

Kot je v času prve Janševe vlade odpiral šampanjce gradbeni lobi na čelu z SCT, Primorjem in drugimi propadlimi gradbinci, ko je Janševa vlada januarja 2006 požegnala milijardno državno poroštvo za obveznosti Darsa, s čimer je posadila seme gradbenega balona, ki je ob krizi 2008 počil kot milni mehurček in davkoplačevalcem pustil neplačane bančne dolgove.  

Kar se Janezek (Janša) enkrat nauči, to tudi zna. Janšev koalicijski program »Za blaginjo Slovenije« je nova mešanica brezglavega trošenja denarja davkoplačevalcev in blodenj o napihovanju gradbenega balona. Kdo bo v prihajajoči krizi plačal Janševe proračunske bombončke, v programu ne piše.

Kot tudi ne piše, kako se bo Janša spopadel s krizo, ki je pred vrati in bo prinesla novo luknjo v državni blagajni. Janšev program »Za blaginjo Slovenije« bi se moral preimenovati v »Koronaproračunski virus«. Ko bo resnični koronavirus izginil, nas bo vse še dolgo bolela glava po Janševem proračunskem virusu!

Foto: Primož Lavre - Janšev program »Za blaginjo Slovenije« bi se moral preimenovati v »Koronaproračunski virus«. Ko bo resnični koronavirus izginil, nas bo vse še dolgo bolela glava po Janševem proračunskem virusu!