državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Alenki Bratušek verjamejo samo bedaki

Deli na:
Maja Sunčič: Alenki Bratušek verjamejo samo bedaki

Dominantni mediji so prejšnji teden naredili veliki piarovski spektakel iz koalicijskih pogajanj vlade Bratuškove na Brdu pri Kranju. Kar tekmovali so med seboj, kdo bo prvi razkril, kaj se skriva v koalicijski pogodbi, pri tem pa kot vedno zamolčali, da nova koalicijska pogodba ni vredna niti papirja, na katerem je zapisana. Kaj lahko pričakujemo od Bratuškove in njene vlade, ki redno in po tekočem traku prelamljata številne obljube.

Bratuškova kot samooklicana borka za socialno državo molči o naraščajoči armadi brezposelnih. Po lanskem prevzemu oblasti se je mesece in mesece na vsa usta hvalila, da pod njeno vlado upada brezposelnost. V resnici je registrirana brezposelnost od aprila 2013, ko je vlada Bratuškove začela delati, do lanskega decembra zrasla za tri tisoč, s 121 na 124 tisoč oseb. Ob decembrskem povečanju števila brezposelnih na kar 124 tisoč so dominantni mediji, ki skrbijo za vladni piar, to seveda gladko pometli pod preprogo, Bratuškova pa o tem molči kot grob. Da ne bi kdo morda ugotovil, da premierka o brezposelnosti govori eno, socialna podoba države pa je iz dneva v dan vse bolj črna.

Bratuškova zavaja s parolami o neodvisnosti in suverenosti, da Slovenija ne bo poslušala zunanjega diktata. Njena vlada je Slovenijo v manj kot letu dni rekordno zadolžila po visokih obrestnih merah, s čimer je našo državo spremenila v sužnjo dolgov in današnjim in prihodnjim generacijam dejansko vzela ekonomsko suverenost. Premierka z besedami in dejanji vedno znova dokazuje, da je prav ona tista, ki nima nobene suverenosti, saj je le Kučanova marioneta. To je ponovno pokazala prejšnji teden, ko je za ministra za zdravje predlagala Kardeljevega vnuka Igorja Šoltesa. Njegova glavna politična »referenca« je, da redno sedi ob Kučanu na tej ali oni prireditvi, z njim pa se dobiva tudi po kavarnah.

Bratuškova zavaja javnost, ko govori o solidarnosti. V resnici zgolj zvišuje davke in prispevke, da bi napolnila državno blagajno in s tem davkoplačevalce sili v lažno solidarnost, da z višjimi davki plačujejo račune za večmilijardno bančno luknjo. Premierka zatrjuje, da je prioriteta njene vlade razkritje krivcev za bančno luknjo, pri tem pa gladko zamolči, da je kot nadzornica NKBM prispevala k spornemu kreditiranju. To je torej famozna solidarnost Bratuškove – davkoplačevalci morajo iz svojih žepov plačevati tudi za njene grehe.

Med glavnimi točkami nove koalicijske pogodbe Bratuškova poudarja boj proti korupciji. Gre za še eno prevaro, na kateri je utemeljena njena vlada. Po poročilu KPK o Jankoviću januarja 2013 je svet Pozitivne Slovenije brez glasovanja podprl Jankovića in s tem zavrnil poročilo KPK, s čimer je ta stranka skupaj z Bratuškovo jasno pokazala svoj odnos do boja proti korupciji in izrekla nezaupnico KPK. Očitno je, da v PS preganjajo korupcijo pri vseh drugih, razen pri svojih. Nakar se je Bratuškova nedavno ob odstopu senata KPK sprenevedala, naj si premislijo in ne odstopijo. Minister iz vrst PS Roman Jakič je po tviterju metal vsem pesek v oči, češ da je ta odstop slaba novica dneva. Sedaj podpredsednica PS Melita Župevc sodeluje pri izbiri novega vodstva KPK, čeprav je v primeru Janković prav tako dala nezaupnico odstopljenemu KPK. Domnevamo, da bo kot članica izbirne komisije predsedniku Pahorju predlagala kandidate, katerih poročila ji ne bo treba zavračati kot v primeru lanskega poročila o Jankoviću?

Bratuškova prav tako zavaja, ko govori o slogi in enotnosti. Zanjo in za njeno vladno koalicijo to pomeni, da se jim vsi drugi slepo podredijo in jim ploskajo. Vsako drugačno mnenje zavrne, ga ne posluša in se mu javno celo posmehuje. Ker gre za zdraharsko političarko, ni čudno, da je njena vlada podprla kandidaturo propadlega Danila Türka za mesto generalnega sekretarja OZN, čeprav gre za najbolj zdraharskega predsednika vseh časov. Svoj pravi nesložni obraz je razkrila s posmehovanjem kandidaturi Lozjeta Peterleta za generalnega sekretarja Sveta Evrope, češ da je neresna. Enako velja za njen odnos do opozicije, saj zavrača in prezira vse njene predloge, v opoziciji pa je nenehno zahtevala, naj Janševa vlada posluša opozicijo. To sta lažni sloga in enotnost predsednice vlade!

Bratuškova se še naprej norčuje iz javnosti, ker za svojo prvo nalogo postavlja boj proti nepravilnostim, njena vlada pa je najbolj aferaška v samostojni državi. V manj kot letu dni so odstopili že trije vladni ministri (Maher, Stepišnik, Gantar), poleg Bratuškove (nadzornica NKBM) pa bi morali zaradi vpletenosti v različne afere takoj pasti še ministri Pikalo (sporno financiranje državljanske vzgoje), Virant (vozovnice Adrie Airways), Jakič (preiskava Stožice) in Omerzel (poslovanje njegovega podjetja z Darsom). Premierka bi morala z zgledom najprej počistiti v lastni vladi, preden začne čistiti pri drugih. Seveda bi morala najprej počistiti samo sebe in nemudoma odstopiti kot premierka.

Prepoznavna značilnost Bratuškove je, da kar naprej govori eno in dela drugo. Tako na veliki zvon obeša socialno državo, se hvali z ohranitvijo neodvisnosti in suverenosti, govoriči o solidarnosti, napoveduje boj proti korupciji, zahteva slogo in enotnost in se domnevno bori proti nepravilnostim, medtem ko je vsakodnevna realnost Slovenije povsem drugačna. Zato danes Bratuškovi in njenim obljubam v novi koalicijski pogodbi verjamejo samo še bedaki.