zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Alenke Bratušek nihče ne mara

Deli na:
Maja Sunčič: Alenke Bratušek nihče ne mara

Alenka Bratušek je najslabši slovenski premier vseh časov. Od lastne nesposobnosti je že povsem paralizirana, zato po padcu nepremičninskega davka ni zmožna zakrpati ubogih 200 milijonov evrov, kar bi morala biti mala malica v devetmilijardnem proračunu. Ampak Bratuškovi ne gre nič od rok, saj vso energijo porabi za to, da se obdrži na oblasti. Ker je v lastni stranki ne marajo, zdaj izsiljuje še z zaupnico. Vse, da se ohrani na oblasti. Z napovedjo glasovanja o zaupnici svoji vladi je Bratuškova pokazala, da ji največje težave povzročajo prav »njeni« iz PS. Čeprav Bratuškova nenehno vse druge obtožuje za destabilizacijo, je v resnici prav PS največji destabilizacijski dejavnik v državi. Ker je preprosto ne marajo, saj je Jankoviću ukradla stranko. Zdaj bi z zaupnico baje rada preverila, ali v koaliciji hočejo delati skupaj, to je skupaj še naprej ostati na oblasti. Vse drugo je drugotnega pomena.

Bratuškovanje se nadaljuje, saj je vlada Bratuškove najbolj strahopetna vlada doslej. Samo lani nas je zadolžila za šest milijard evrov, letos nas bo po napovedih Sursa še za tri milijarde. Zaradi njene strahopetnosti bo zadolženost naše države letos prebila 80 odstotkov BDP. Ker je strahopetna, ne pozna besed reforma ali varčevanje. Pred javnim sektorjem se ji tresejo gate in si besedice varčevanje ne upa niti zašepetati. Ne, tega filma pod Bratuškovo ne bo. Ker se Štrukelj takoj zbudi od mrtvih in zavrešči, »aufbiks, Bratuškovo na plot«. Namesto da bi zarezala v vampirski javni sektor, ki ga je kriza doslej le oplazila, nas Bratuškova duši z vedno višjimi davki, kar premierka skupaj z zadolževanjem označuje za največji uspeh svoje vlade.

V nasprotju z Bratuškovo so dosedanji premierji ravnali drugače in vsaj govorili o reformah in varčevanju, saj so se zavedali, da za državo obstaja tudi jutri, naslednje desetletje in celo stoletje. Vodilo Bratuškove pa je »za mano potop«. Kot da je njena vlada zadnja v zgodovini Slovenije, da za njo ni ničesar več, da bodo prihodnje generacije po njenem gotovem propadu ostale brez prihodnosti, država pa zaprla »štacuno«. Zgolj zato, ker Bratuškova v politiki nima nobene prihodnosti. Po javnomnenjskih anketah je že dolgo jasno, da je nihče ne mara in da volivcev ne bo pridobila na svojo stran, zato se je očitno odločila, da dokončno uniči Slovenijo.

Čeprav se soočamo z najhujšo krizo te koalicije, provladni dominantni mediji nenehno plasirajo spine in odvračajo pozornost od pravih problemov: glej zdravstveno mafijo, glej to ali ono racijo, glej nove ovadbe, glej spet Janšo ali Rodeta. In celo – glej Simona Vrhunca! Vse to omogoča vladi Bratuškove, da kljub razpadanju pri živem telesu brani samo sebe in dela, kar hoče. Vedno predvidljiva Tarča Špele Šipek je spet pogrevala stara gnila jajca, da slučajno ne bi imela ene same samcate oddaje o najslabši vladi Bratuškove. Če bi že govorili o problematiki zdravstva, potem bi morali govoriti o opravilni nesposobnosti Bratuškove, ker v bistvu že od novembra lani ne more najti niti ministra za zdravje. Ker Bratuškove nihče ne mara, ji ne zaupa in se ne želi umazati s sodelovanjem v njeni vladi. Zato smo imeli turistično ministrico Alenko Trop Skaza, a priori neprimerno kandidatko, saj je utelešala korupcijska tveganja v zdravstvu, in sicer zaradi sebe in podjetja svojega moža. Bratuškova je ob njenem imenovanju in odstopu pokazala svoj pravi hinavski obraz: po eni strani si za prioriteto postavlja stabilizacijo zdravstvenega sistema in odpravljanje korupcijskih tveganj, vendar je za ministrico predlagala Trop Skaza in ji stopila v bran ob odstopu, češ kaj jo mediji preiskujejo in blatijo, ker da je hotela nekaj spremeniti. Kakor Bratuškova nenehno spreminja Slovenijo – na slabše!

Zaradi strumne podpore dominantnih medijev je Bratuškovi oblast tako stopila v glavo, da je vsak dan bolj odtujena od realnosti. Sicer svojih neuspehov ne bi razglašala za uspehe in odgovornost za vse vseskozi valila na opozicijo ali celo na smolo. Vedno bolj jo pestijo tudi samopoveličevalne blodnje, kar je razvidno iz dejstva, da o sebi govori v tretji osebi ednine, Alenka Bratušek gor, Alenka Bratušek dol. Tako kot eden medijsko najbolj »napumpanih« stricev iz ozadja Zdenko Roter, ki sebe v knjigi Padle maske naslavlja kar z On, Njega, Njemu itd., iz česar sklepamo, da se ima očitno za boga, ki nikomur ne odgovarja za svoja dejanja in se postavlja nad vse zakone, ker je on sam zakon.

Ob vsej tej odtujenosti od realnosti in kompleksih boga ni čudno, da lahko Roterjev učenec in stric vseh stricev, Milan Kučan, vseskozi na veliko meša drek iz ozadja in ospredja. Prejšnji teden se je ponovno norčeval iz celotne javnosti, ko je svoj obisk pri premierki razložil, češ »šel sem ji povedat svoje mnenje o dvigu DDV«. Vsem v posmeh je izjavil, da se o kongresu PS in Jankoviću nista pogovarjala, ker se on s kongresi baje ne ukvarja. Čeprav je januarja 2013 sedel v prvi vrsti na kongresu PS, na katerem je dal zamrzniti Jankovića. Ker ga kongresi strank kakopak ne zanimajo, je Jankoviću lani poleti zažugal, da ne more biti predsednik PS. Z obiskom pri Bratuškovi je Kučan prejšnji teden vesoljni Sloveniji znova pokazal, da je pravi šef PS in premier iz ozadja, premierka pa je zgolj njegova marioneta, ki je nihče več ne mara.