Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Koga jezi spreobrnitev ultrakomunista Janeza Janše

Deli na:
Koga jezi spreobrnitev ultrakomunista Janeza Janše

Foto: Primož Lavre

Privrženci ukrajinskega odpora bi bili lahko veseli, ker je na svoje tretje potovanje v tujini zunanja ministrica Tanja Fajon odletela v Kijev. S tem je pregnala še zadnje dvome v svojo »proruskost«. A jim to ne gre v račun. Podobni so tistim, ki se jezijo, ker je denimo Janez Janša, nekoč privrženec ultrakomunističnega levičarstva, postal demokrat.

Še naprej bi radi v Janezu Janši zrli komunista. Tudi v Fajonovi bi še naprej radi videli političarko, ki bi najraje videla, da Ukrajina enostransko položi orožje. Njen kolega zunanji minister Dmitro Kuleba jo je prepričal, da se ruska agresije ne bo ustavila s pogajanji, temveč zgolj z nezakonito priključitvijo ozemelj, na kar s pripravlja. Ruska stran govori le jezik orožja.

Slovenska bi res rabila več empatije in sproščenosti. In dopusta. Tudi politiki, zdi se da jih gre letos – ob kaosu na letališčih – še več na Hrvaško. Želijo si miru, stika za naravo, da si napolnijo baterije, želodce razvajajo z domačo kulinariko. A tja silijo tudi drugi, srednji razred masovno obrača jadra proti jugu. Očitno v teh postpandemičnih časih nikakor ne umira, kot je bilo že velikokrat napovedano. Nasprotno.

Veliko denarja so srednjemu razredu nametale vlade – z našo vred. Glede na množični predpandemični turizem ni videti, da bi se kazalnik razpoloženja potrošnikov slabšal.

Veliko denarja so srednjemu razredu nametale vlade – z našo vred. Glede na množični predpandemični turizem ni videti, da bi se kazalnik razpoloženja potrošnikov slabšal. Jih res skrbi draginja – in gredo na morje? Le koliko derivatov bo šlo za plovila?

Gremo na dopust, čakamo na jesen in vedrimo – kot benevolentno pravijo v vladi in še kje, denimo na NIJZ in Mario Fafangel, šef posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa. Tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki pravi, da bo ves avgust kar na ministrstvu, čaka na jesen. Po poletju bo vlada pripravila interventni zakon za obvladovanje epidemije covida-19 in njenih posledic. Avgusta ga bodo v obravnavo poslali tudi Ekonomsko-socialni svet.

Zakon bo sprejet septembra in bo veljal tudi »za nazaj«, vse od začetka julija do konca prihodnjega leta. Do takrat pa ne more biti in ni nič (še najmanj maske) obveznega, vse je priporočeno ali »močno priporočeno«. Nič ne sme zmotiti turizma. Jeseni pa nas čakajo množični protesti anticepilcev in vsakršnih nasprotnikov trših ukrepov.

Na dopust grem tudi avtor teh vrstic. Ne daleč, najprej v Kostanjevico na Krki. Preveril bom, kako se je kaj v razstavni kulisi samostanske cerkve kot kuratorka obnesla Asta Vrečko. Kako ji gre kot ministrici, bomo še videli. Vrečko lahko upa, da ji v stranki Levica ne bodo prehitro rekli, da je igre konec in bo treba žalibog zapustiti vlado. Medtem ko je prisegala, je kot ministrica kurirala razstavo Staša Kleindiensta – njen naslov je Antiarkadija.

Menda je slikar Kleindienst pronicljiv opazovalec družbe, njenih zablod in skrb zbujajočih poti, ki jo ubira, kar pa kljub vsemu slika s humorjem in optimizmom. Kot bi kritik označil dobrega novinarja ... V najsvetejši del cerkve, steni nekdanjega prezbiterija, je postavil sliko dveh mladeničev v t. i. narodni noši – v objemu kajpak. Rdeč parazol leži poleg njiju.

A imam smolo, skoraj pred nosom so mi porušili dotrajan hrastov južni most na Dolenjske Benetke, postavljen pred drugo svetovno vojno. Že septembra bo stal novi, spomeniškovarstveno požegnana kopija, le piloti bodo deloma betonski. Izvrstna priložnost torej za opazovanje gradnje mostu iz hrasta Krakovskega gozda v lasti občine.

Prava forma viva na Krki z rdečim parazolom.