tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Kolumnisti

Janez Janša je »dvoživki« Anžetu Logarju sporočil: dovolj je tega!

Deli na:
Janez Janša je »dvoživki« Anžetu Logarju sporočil: dovolj je tega!

Foto: Primož Lavre

Anže Logar je v predsedniški kampanji izjavil, da je nekaka dvoživka – kandidat in poslanec. Obvestil je vodjo poslanske skupine, da kot kandidat ne bo sodeloval pri vsakodnevni politiki poslanske skupine in da torej ne bo dajal podpisov pod zakonodajne iniciative, glasoval bo po lastnem prepričanju, ne tako, kot se je dogovorili s poslanci v stranki. Volitve so minile, ni več dvoživka, vendar ni, denimo, pridal svojega podpisa za izvedbo posvetovalnega referenduma o spremembah zakona o dohodnini.

Tako se je še enkrat zavrtelo preigravanje različnih scenarijev, po enem od njih pa bi »odklapljanje« od SDS sledilo ustanavljanje stranke. In še: glasno je na tviterju odstopil kot predsednik ljubljanskega mestnega odbora SDS. Farsa s ponesrečenimi oziroma nedovoljenim odstopom notranjega ministra Aleša Hojsa se pač ne more ponoviti.

Janez Janša je Logarju v ekskluzivnem pogovoru za Demokracijo sporočil, da bo politični kapital ohranil, če bo načelen. Kar pomeni, da (naj) bo dvojnega življenja konec, tako bo lahko po besedah predsednika SDS glede na svojo starost in sposobnosti v prihodnosti vse: ne le predsednik stranke, ampak tudi vlade in države.

Čemu potemtakem sploh hoditi na volitve, če lahko zmaga kdorkoli, ki dobi blagoslov »vzporednega mehanizma«?

Kaj in kako bo v prihodnjih mesecih, bomo še videli, ustavimo se raje ob Janševem pogostem omenjanju »vzporednega mehanizma«. Volivcem pomladi oziroma SDS bi lahko vzela veselje hoditi na volitve Janševa ugotovitev, da na volitvah dejansko odloča »popolnoma nesorazmerna moč vzporednega mehanizma«, ki se osredotoči v podporo enemu kandidatu, zato »lahko na volitvah zmaga tudi Jaka Racman in Miška Miki.«

Čemu potemtakem sploh hoditi na volitve, če lahko zmaga kdorkoli, ki dobi blagoslov »vzporednega mehanizma«? Praktično absolutna medijska prevlada vzporednega mehanizma predstavlja okoliščine, zaradi katerih je bil za Janšo »rezultat Anžeta Logarja blizu tega, kar se je dalo doseči«.

Na tej poziciji obupa seveda ni mogoče zdržati. Rešitev iz začaranega kroga moči vzporednega mehanizma je prvak SDS našel v »popolnoma servilnih medijih«, ki »so namreč za vsako vlado še bolj škodljivi kot skrajno kritični«. No, če bi bil v to res prepričan, ne bi bili v nedeljo povabljeni na referendum. Saj bi bilo vendar dobro zanj in za njegovo stranko, da servilna RTV naredi čim več škode oblasti Roberta Goloba.