Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Jože Biščak: Zgodi se Köln, feministke pa o kriketu

Deli na:
Jože Biščak: Zgodi se Köln, feministke pa o kriketu

Priznam, o feminizmu nimam dobrega mnenja. Feministke so pred stotimi leti naredile mogoče še kaj dobrega, karkoli naj bi pač to »dobro« že pomenilo, a so zadnja leta večinoma škodljive. Ne gre samo za različne kvote zdaj in povsod, zahteve po represiji zoper vse, ki samo malo podvomijo o njihovi progresivnosti in razsvetljenosti ali financiranju feminističnih gibanj z davkoplačevalskim denarjem, ampak tudi za že prav paranoično preganjanje domnevnega seksizma, prav psihopatsko oprezanje za izjavami moških o ženskah in neizmeren prezir do alfa samcev. Feministke pač ne slovijo po tem, da bi držale jezik za zobmi, ko bi bilo to potrebno, zato običajno ne premorejo niti filtra med možgani in usti.

Seveda so spregovorile tudi v dneh, ko so na dan prišli grozljivi silvestrski dogodki v Kölnu. Toda če ste morda mislili, da je bila njihova tema množično migrantsko nadlegovanje, ropanje in posiljevanje žensk in deklet, se motite. Ne, one so razpravljale o kriketu. Ja, prav ste prebrali, o kriketu. In o seksizmu v kriketu. Na koncu še o seksizmu v športu. Seveda, svojo temo znajo razširiti, kajti ta širina je premo sorazmerna količini davkoplačevalskega denarja, ki jim kapne v denarnico. Tokrat jih je močno razburil Chris Gayle, jamajški zvezdnik kriketa, ki je privlačno in seksi avstralsko športno novinarko Mel McLaughlin v izjavi v živo povabil na pijačo in ji dejal: »Punči, ne zardevaj.«

Gayle se je moral opravičiti, je pa pripomnil, da ni mislil nič slabega. In verjamem, da ni. Lepi ženski je pač dal kompliment. Vse to je bilo dovolj, da so feministke kölnsko spolno izživljanje migrantov spregledale. Seveda, povabilo na pijačo je veliko hujši zločin kot množično posilstvo in spolno nadlegovanje sredi trga med kölnsko katedralo in železniško postajo.

No, če smo iskreni, povsem tiho niso bile. Ker so feministke goreče zagovornice marginaliziranih skupin in varuhinje manjšin, so bili njihovi komentarji v smeri kulturnega relativizma, češ priseljenci so pač odrinjeni na rob družbe, vsaj na silvestrovo so hoteli biti enakopravni in enaki z domačini. V Kölnu se po mnenju tistih feministk, ki so pač odprle usta o tej temi, ni zgodilo nič takega, kar se ne dogaja vsak dan in ves čas. Zato se jim očitno tudi ni zdela sporna izjava županje v smislu, naj se nemške ženske in dekleta obnašajo (migrantskemu) času primerno.

Feminizem danes potrebujejo v muslimanskem svetu. Kölnski dogodki so pokazali, da se je v zahodni civilizaciji nepreklicno izpel, je le še svoja karikatura, pri čemer je zgražanja vredna očitno tudi majica z napol golimi dekleti vrhunskega britanskega astrofizika Matta Taylorja, ne pa posilstva »astrofizikov« iz Sirije, Iraka in Afganistana, ki rojijo po Evropi.