državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Jože Biščak: Mitničar z East Riverja

Deli na:
Jože Biščak: Mitničar z East Riverja

Tudi samohvala mu ni tuja, o tem, da se precenjuje, pa sploh ni vredno izgubljati besed. Zato tudi ni presenetljiva malodane orgazmična vladna podpora njegovi samonapovedani kandidaturi za generalnega sekretarja Združenih narodov;  niti iz ozadja namreč vlečejo isti strici. In to samo nekaj dni po tistem, ko so Bratuškova & Co. odrekli podporo Lojzetu Peterletu, ki je želel kandidirati za generalnega sekretarja Sveta Evrope. Perverzno, da je kaj.

Palača ob newyorškem East Riverju se resda spreminja v navadno mlakužo, ki pa je za Türka še vedno predobra. Poleg tega tam nanj sploh nimajo lepih spominom, kot trdi, ampak prej nasprotno. Pravijo, da je tepec, ki se je potem, ko ga tedanji generalni sekretar ni imenoval za svojega podsekretarja, obnašal popolnoma nediplomatsko. To seveda ni edini razlog, zakaj Türk kot ena najbolj spornih osebnosti slovenske politike ne bi smel kandidirati, še manj pa to, da ga podpre vlada. Ne samo da je na začetku politične kariere v komunistični partiji vedel za udbovski atentat v Velikovcu, desetletja kasneje je žrtve povojnih pobojev v Hudi Jami označil za drugorazredno temo.

Pa s tem še nismo pri koncu. Je izrazit servilnež stricev Kučanovega Foruma 21 in zato politično pristranski v korist politične levice. To je pokazal in dokazal kot predsednik republike, dokler ga ni s klasičnim K. O. na predlanskih volitvah deklasiral Borut Pahor. Svet pa takih poražencev ne potrebuje. Da 15 milijonov ameriških zelencev, kolikor jih Slovenija dolguje za mirovne operacije OZN, niti ne omenjamo. In zdaj naj bi deklarirani cerkvenofob in nasprotnik osamosvojitve postal šef OZN. Ni možnosti. Odpadel bi kot jesenski list.

To vedo tudi njegovi sponzorji, pri katerih možgani niso samo podnajemnik. Zato je že nekaj mesecev trajajoči spin o »veliki kandidaturi« vendarle namenjen notranjemu političnemu prizorišču. Kakšno vlogo mu bodo namenili, mu najbrž še niso povedali, saj bi jih njegova gobčnost lahko izdala, ni pa izključen prevzem nove politične stranke z »novimi« obrazi ali celo tehničnega mandatarstva, saj je Bratuškova svojo vlogo odigrala. Vlada bo letos imela velike težave, državljani pa bodo besni. Türk s svojim značilnim kislim nasmeškom bi bil ravno pravšnji, da se pomirijo strasti. Do rednih volitev, ko naj ne bi bilo več Janše v politiki. Vsaj tako računajo.