nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Jože Biščak: Hiša norcev

Deli na:
Jože Biščak: Hiša norcev

O joj, prejoj, so noreli piarovci in svetovalci, ko so za svoje šefe iskali in analizirali, kaj so izjavili tistega usodnega januarja 2013. Preplah, ki je zavladal tudi po hodnikih vladne palače in parlamenta, je bil upravičen, odziv pričakovan. Čeprav je bilo sporočilo vrhovnih sodnikov tako jasno, da so ga razumeli še rezidenti Studenca 48, so politični beboholiki* (žal na prostosti) brž hiteli z razlagami, češ vsebinska razkritja KPK se ne spreminjajo, Janševo premoženje ostaja nepojasnjeno, svojih odločitev in izjav ne obžalujemo. Vključil se je, kakopak, tudi ministrski predsednik Miro Cerar (Dobri), ki je poosebljenje integritete, načelnosti, ki gre v posteljo z modro knjižico, na kateri piše Ustava Republike Slovenije, in zaspi z mislimi na pravo: odločitev vrhovnega sodišča je večplastna.

Ne, ne in še enkrat ne, gospod premier! Odločitev vrhovnega sodišča ni večplastna, je zelo enoznačna, enosmerna, ne pušča nobenega dvoma: poročilo KPK ne obstaja več niti po formi niti po vsebini. Ga ni. Nikoli ni obstajalo. Nikoli ni bilo napisano. In ni razveljavljeno, kot pravite. Ni kaj razveljaviti. Je odpravljeno! Kapiš? Zaznate razliko? Prekleto, kaj vam ni jasno? Bolj preprosto vam tudi jaz ne znam povedati.

Če se sprenevedate in skušate zmanjšati pomen odločitve, ker bi radi rešili politično kariero vašega prvokategornika Klemenčiča, ja, gospod Cerar, potem ste pokvarjeni do obisti, vašo integriteto in »več prava« si zataknite ne samo za klobuk, ga je škoda, ampak še kam drugam. Če pa so vaše izjave posledica nerazumevanja vrhovnih sodnikov in elementarnega prava, potem se poraja dvom o vsem, kar ste do zdaj delali. Zato bi bilo res najboljše, da se pogovorite s Klemenčičem – ta je imel prejšnji teden v tujini »slab signal« – in da skupaj ugotovita, da na Gregorčičevi ulici nimata več kaj početi.

Erjavca in Viranta, ki ste se zdaj postavila v dihurjev obrambni položaj, še nekako razumem, od njiju niti nisem pričakoval drugega. Njuno sporočilo, češ ničesar mi ni žal (Erjavec) in upam, da bo novi senat KPK dopolnil in izdal novo poročilo (Virant), kaže, da sta izgubila zadnji kanček razsodnosti. Kaj bo senat dopolnil? Kako bo izdal novo poročilo? Nima kaj! Sploh ne more odločati in ocenjevati, recimo, nepremičnine. Ni pristojen. Mijav, mijav, Virant in Erjavec bi še malo spletkarila, po domače in čez palec. Sta pri sebi? Je pod vajino lobanjsko kostjo vse v redu?

Žal nihče od beboholikov niti ne zmore, niti ne premore toliko samokritike, da bi dahnil: »Priznam, bila je napaka. In amen.«

*Beboholik je človek, ki se hvali, da veliko dela, v resnici pa z neumnostmi in bedarijami (ne)zavedno škodi ljudem okoli sebe.