nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Jože Biščak: Hiša debele mame 2.0

Deli na:
Jože Biščak: Hiša debele mame 2.0

Se spomnite medijskih bojnih krikov ob pogromu zoper slabo banko? Dobra dva meseca je tega, ko so se spravili na Torbjörna Manssona in njegove, češ da samo zapravljajo milijone evrov za zunanje izvajalce, sami pa ne delajo drugega, kot da se praskajo po glavi in še kje. Zadeva je šla tako daleč, da je finančni minister Mramor grozil, da jim bo znižal plače, KPK je »odkrivala« vedno nova in nova korupcijska tveganja, poslanci so rjoveli, da je upravljanje DUTB slabo, računsko sodišče je od kdove kod privleklo na plano poročilo, da banka ne dela v skladu z zakonom, kakopak so se oglasili še sindikati, brez katerih v tej deželi ne gre, saj se spoznajo na vse. Samo vremenarke niso povedale ničesar o slabi banki. Pametne punce, ni kaj.

Ampak danes so kritiki (se kdo čudi?) že obrnili ploščo. Zdaj je narobe, da so Mansson & Co. prestavili iz prve v peto prestavo in vključili turbopogon. Kriminalistom so začeli ovajati direktorje podjetij, da so z lažnimi podatki, da bi pridobili kredite, zavajali banke (primer bioplinarn), hkrati pa objavili prvi del seznama terjatev za prodajo, na katerem je 23 družb in za 670,3 milijona evrov terjatev.

Zdaj gre nenadoma zares. Začeli so se hudi glavoboli različnim petanom, pavčkom, rigelnikom, glaserjem, pa tudi domačim štrukeljčkom, do zdaj v toplih in varnih pečicah nacionalnega interesa. Slaba banka bo torej za ta podjetja poiskala zasebne lastnike, saj bodo kupci terjatve večinoma spremenili v lastniške deleže. Med večjimi terjatvami so terjatve do T-2, ACH, Adrie Airways, Sistemske tehnike in Grepa, ponudbe je treba oddati do prihodnjega torka.

Opa, zadeva gre malo prehitro, so se že oglasili na finančnem ministrstvu, moti jih, da so roki prekratki. In še to, da so se v okviru vlade in v javnosti pojavila vprašanja, povezana s prodajo terjatev. Halo? Ali prav slišim? Za vlado še nekako razumem, ampak da bodo mediji prodajali in narekovali prodajo, je pa le malo prehudo. In to tisti, ki omedlevajo, samo da Luka Mesec spregovori o svojem nasprotovanju privatizaciji. Logično, da so zdaj proti, saj se za slabo banko zdi, da večina lobističnih lovk ne seže do pisarn v hiši debele mame na Davčni ulici. Ko bodo terjatve prodane (beri: podjetja v zasebni lasti), pa sploh ne.

Tako zavlačevanje je znova povsem politične narave v korist mrhovinarjev javnega interesa in na škodo davkoplačevalcev. Prodati je treba, in to čim prej! Skrivanje za tem, da je treba biti pri postopkih prodaje pazljiv, da je treba upoštevati javni interes in ne vem še kakšne neumnosti, je zgolj želja po zavlačevanju, da bi »dopolnili« vodstvo DUTB in postavili svoje ljudi, ki bodo že vedeli, kako in kaj. Seveda, saj bodo »naši« in bo spet vse »naše«.