nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Nevladniki so se stepli za milijone, ovajajo in pišejo anonimke

Deli na:
Nevladniki so se stepli za milijone, ovajajo in pišejo anonimke

Foto: Primož Lavre

Kdor je mislil, da bo vzel v roke lopate in obul škornje za prostovoljno delovno solidarnostno akcijo ali kako drugače opravil delovno soboto in s tem opravil svoje – se moti. Napočil je trenutek resnice.

Ni usklajevanj transferjev, ne plač v javnem sektorju in ne olajšav za lestvico pri odmeri dohodnine. Dogaja se, kar se v normalnih razmerah ne bi moglo zgoditi. Javni sektor je potisnjen ob zid, vse že prepoznane anomalije in nesorazmerja ostajajo. Pa smo res pred veliko stavko, če bo vlada vztrajala, da se v plače v javnem sektorju ne bodo usklajevale? Zazdaj je napovedan protestni shod pred vlado, večni šolski sindikalist Branimir Štrukelj pa preti, da je pripravljen na boj.

Foto: Primož Lavre / M24 - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je znašla v središču afere zaradi delitve denarja nevladnim organizacijam.

Medtem ko se dogajajo rezi po proračunu in ustavljajo usklajevanja socialnih transferjev, se nevladnikom razpisujejo in delijo velike vsote. Ker je pač denar na voljo in ga je treba porabiti, tako smo razumeli ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki je v tem boju že prejela  skrbno pripravljene anonimke, poslane nekaterim medijem.

Nazadnje bo imela prav celo prejšnja Janševa vlada, ki je kar s protikoronskim zakonodajnim svežnjem nameravala ukiniti sklad za razvoj nevladnih organizacij.

Marca je ministrstvo za javno upravo razpisalo 6,8 milijona evrov za opolnomočenje nevladnih organizacij. Gre za prvi tak razpis, s katerim bi spodbudili udeležbo ljudi v demokratičnih procesih, krepili demokratično delovanje, transparentnost in nadzor oblasti. Deli se kar 6,8 milijona evrov, ki prihajajo iz sklada za razvoj nevladnih organizacij. Tja gre ves denar, ki ga nismo posebej namenil prav določeni organizaciji, denimo Rdečemu križu in Karitasu. Medijski razpis je bistveno lažji – 2,9 milijona evrov.

In prav teh 6,8 milijona evrov je te dni vir afere, zaradi katere se zgrinjajo črni oblaki nad ministrico za javno upravo. Nevladniki so se stepli za ta denar, ovajajo, pišejo sami ali s pomočjo anonimke. Mar tako dokazujejo svojo opolnomočenost? Ali in kako je pri tem kot krona sodelovala še ministrica, naj za začetek razišče KPK in še kdo, ki ni papirnati tiger.

Te dni smo se naposlušali obljub, da bo za sanacijo po poplavah transparentno porabljen vsak evro. Pogled v drobovje nevladniškega razpisa razkriva prizor, ki ni v čast nikomur. Pojavljajo se nekakšni profesionalni pisci razpisov, ki si odrežejo svoj kos pogače. V tem primeru so celo tesno prijateljsko povezani z ministrico. Nazadnje bo imela prav celo prejšnja Janševa vlada, ki je kar s protikoronskim zakonodajnim svežnjem nameravala ukiniti sklad za razvoj nevladnih organizacij.