poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

vlasta Njena.si

Pomirjena Vlasta: Njena duša in srce sta polna

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Janšev vajenec Anže Logar ali Kučanova protežiranka Nataša Pirc Musar?

Deli na:
Janšev vajenec Anže Logar ali Kučanova protežiranka Nataša Pirc Musar?

Foto: Primož Lavre

Kdo v nedeljo bo boljši: Janšev vajenec Anže Logar ali Kučanova protežiranka Nataša Pirc Musar? Anketarji so poskrbeli za pravo dramo, za enega od njiju se bo v nedeljo zvečer spremenila v toliko večjo tragedijo – predvsem to velja predvsem za favoritko Natašo Pirc Musar.

Pri napovedih si raziskovalci javnega mnenja pomagajo z udeležbo. Če bo ta večja od 45 odstotkov, naj bi bil zmagovalec jasen že vnaprej – to je NPM. Že v nedeljo čez dan naj bi bilo glede na gibanje volilne udeležbe bolj ali manj vse jasno. V prvem krogu je znašala nekaj več kot 51 odstotkov. Leta 2007 je spopad med levim Türkom in desnim Peterletom spravil na volišča dodatnih sedem odstotkov volivcev. Zagnanost na predčasnem glasovanju kaže vsaj malce v to smer. Če seveda ni posredi kako martinovanje …

Ključna beseda je torej mobilizacija t. i. levosredinskih volivcev, ki so spomladi sicer plebiscitarno podprli stranko Gibanje Svoboda, a ji kot stranki novih obrazov niso kaj dosti zvesti. Logar, se strinjajo poznavalci, je na svojem lovišču polovil, kar se je dalo. Z drugimi besedami, NPM mora popeljati na volišče tiste, ki bodo glasovali proti – proti kandidatu, ki ga podpira Janez Janša. Slika res ni več zamegljena, ve se kaj vse počne SDS in njen šef po volitvah na vse mogoče načine vzdržuje visoke obrate in razlog svojega obstoja.

Edini razlog, da bi levosredinske volivce popadel virus volilne abstinenca, je sama kandidatka Nataša Pirc Musar.

Edini razlog, da bi levosredinske volivce popadel virus volilne abstinenca, je sama kandidatka Nataša Pirc Musar. Ker je preveč (neo)liberalna in premalo levičarska. Prikazovanje NPM kot neoliberalke je lahko tudi voda na njen mlin. Ali ni neoliberalec antikomunist Logar, kolikor je SDS antikomunistična stranka?

Anže Logar ni odstopil kot predsednik sveta SDS. Ko sem o okoliščinah tega vztrajanja povrtal v intervjuju z njim z sugeriranjem, da bi lahko sam odstopil, ni izrecno odgovoril. Dejal je le, da stranka tega od njega ni zahtevala. Utemeljeno lahko sklepamo, da ni odšel s položaja predsednika sveta stranke, ker mu ni bilo dovoljeno, on pa to voljo spoštuje – četudi to ni šlo v prid njegove kar je le mogoče od stranke neodvisne kampanje.

Ob tem je vprašanje, ali je Logar podoben Janši ali ne, brez teže. Če bi bil res politik tako drugačnega profila, bi že izstopil iz stranke. Marsikdo je vzel slovo. Njegova politična pot je tesno povezana z Janezom Janšo. In to volivci vedo, nič ni skritega. Če bo izvoljen za predsednika, ali bi se temu tesno približal, je s tem dobila priznanje tudi SDS. Stranka ga je »vzredila«, lepo bi bilo, če bi si ji bo po volitvah zahvalil – tudi za logistično podporo v kampanji.

Vsekakor si bo po zaprtju volišč to nedeljo treba vzeti čas za samorefleksijo strankarske politike. Kam z Logarjem? Ni čas, da stranko na naslednje državnozborske volitve vodi kdo drug? Vodja Gibanja Svoboda Robert Golob je marsikakšno lekcijo že prejel, naslednja ga čaka na lokalnih volitvah.